Suntem mai fumatori decat altii? Statisticile ne plaseaza pe locul doi in Europa la numarul de fumatori, cu peste 46 la suta din barbati si 24 la suta din femei. Iar cifrele cresc de la an la an

De cativa ani am constatat ca fumatul a devenit o moda. Parca tinerii fumeaza pentru a parea grozavi in ochii prietenilor, iar ceilalti o fac pentru ca tigara le reduce considerabil stresul - asa spun ei. Colac peste pupaza, fumatorii se confrunta din acest an cu o grava problema. Legea 349/2002 trebuia sa intre in vigoare de multa vreme, dar aproape nimeni nu si-a batut capul sa o puna in aplicare ad-literam. Practic, si acum am mari semne de intrebare in ceea ce priveste aplicarea ei. Si ma gandesc in mod concret la patronii de restaurante ori la trenurile de navetisti sau la mall-urile care au invadat marile orase. In aceste situatii, chiar se gandeste cineva ca se va respecta cu strictete Legea 349?

Nu m-am gandit sa fac o pledoarie impotriva fumatului ori a fumatorilor, insa am convingerea ca toata lumea trebuie sa respecte legea, cu toate riscurile si implicatiile pe care le-ar putea avea. Statele europene aplica de mult legi care interzic fumatul atat in mijloacele de transport in comun, cat si in locurile publice. Cu toate ca legea exista de cinci ani, nu toti agentii economici o respecta. Ceea ce ti se poate impune conform Legii nr. 349/2002 este locul in care ai voie sau nu ai voie sa-ti aprinzi tigara.

Sunt de acord, spre exemplu, ca o calatorie cu trenul poate parea oricui mai scurta daca isi omoara timpul cu o tigara asortata cu o cafea. Dar nu pot fi de acord cu faptul ca in vagoanele restaurant se fumeaza fara a se tine cont de faptul ca Legea 349 trebuie aplicata inclusiv in aceste locatii. Conform legii, fumatul este interzis chiar si pe culoarele vagoanelor, indiferent ca sunt trenuri rapide sau personale.

Legea prevede faptul ca fumatul este interzis in spatiile inchise si in toate mijloacele de transport in comun. Probabil ca va mai dura ceva timp pana cand CFR va monta la casele de bilete si in trenuri placute care vor mentiona ca fumatul este interzis, mesaje similare urmand sa fie postate si pe legitimatiile de calatorie. Potrivit Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin spatii publice inchise se intelege toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.

Chiar daca am fost informati ca CFR a inceput o campanie de informare a calatorilor, pana acum nu am gasit "la vedere" nici un afis ori panou care sa informeze calatorii. Este drept ca am auzit in gara din Constanta inainte de plecarea unui tren, o voce calda de nefumatoare in mod sigur, care ma anunta in megafon ce sanctiuni vor primi cei care vor fi prinsi cu tigara in sac.

Opinii pro si contra

"Este foarte bine. Cred ca vom avea parte de un transport mai civilizat. Dar numai in aceasta privinta."

"Pentru mine este OK, pentru ca m-am lasat de fumat. Cred ca a separa fumatorii de nefumatori este o dovada de civilizatie, insa si a amenaja pentru primii locuri speciale este tot o dovada de civilizatie. Toti oamenii au drepturi: si nefumatorii, dar si fumatorii."

"Ar fi extraordinar de bine sa se respecte acest lucru. Dar sa nu-mi spuneti ca din cauza tigarilor fumate in tren se fura sinele de cale ferata... Ce rusine! Ce rusine!"

In ce conditii se poate fuma

Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun permite fumatul in spatii special amenajate in acest scop, atata timp cat aerul viciat nu patrunde in spatiul pentru nefumatori. Locul amenajat trebuie sa fie ventilat, dotat cu scrumiere si extinctoare si sa fie marcat, la loc vizibil, cu indicatorul "Spatiu pentru fumatori", "Loc pentru fumat" sau "Camera de fumat". Anuntul este menit sa avizeze asupra faptului ca numai in acel spatiu se poate fuma. Cu toate ca amenzile nu sunt deloc neglijabile, unii refuza sau nu au loc indeajuns pentru separarea fumatorilor de nefumatori. Fara a avea ceva cu cineva, trebuie spus ca din panoplia restaurantelor din Capitala, prea putine sunt cele care respecta legea. La capitolul "asa nu" pot fi incluse restaurantele Horoscop, La mama, Carul cu bere, La Trattoria, KFC, Spring Time.

ANPC actioneaza anemic

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a intreprins deja o serie de controale pentru verificarea si sanctionarea agentilor economici care au ca activitate alimentatia publica (baruri, restaurante). Desi au existat destui agenti economici care au fost amendati cu sume cuprinse intre 1000 si 3000 de lei, patronii refuza sa amenajeze locuri separate pentru nefumatori si nu numai ca provoaca nemultumirea clientilor, dar poate de aici au venit si reclamatiile si implicit amenzile. La ora aceasta, multe dintre barurile si restaurantele din provincie nu respecta aceasta lege, si totusi patronii acestora nu au patit nimic.

Reclamatiile curg incontinuu, insa daca in alte parti nu ai loc, iar in celelalte exista fum de tigara, clientii isi mai calca pe inima si, in loc sa tina la sanatate, accepta conditiile existente. Multe restaurante si cluburi ignora prevederile legate de delimitarea spatiilor pentru fumatori si, respectiv, nefumatori, reglementate de cativa ani. Alte localuri le aplica la extrema, interzicand complet fumatul. In Bucuresti au fost controlati 107 operatori economici, dintre care au fost sanctionati 66, cu amenzi de 124.500 de lei.

Cum este la alti europeni

In tarile din UE, fumatul este blamat de foarte mult timp. Acum cativa ani, Societatea Europeana de Cardiologie a propus chiar interzicerea fumatului. Spre exemplu, anuntul unui call-center din Irlanda care avertizeaza ca solicitarile de angajare venite din partea fumatorilor nu vor fi luate in calcul a declansat de fiecare data un adevarat razboi pe aceasta tema. Dupa lungi dezbateri, comisarii europeni au ajuns la concluzia ca firma respectiva nu poate fi acuzata de discriminare daca refuza sa angajeze fumatori. Vladimir Spilda, comisarul european pentru angajari si sanse egale, a declarat atunci ca Directiva 78/2000 "interzice discriminarea pe criterii rasiale, de origine etnica, de varsta, sex si orientare sexuala, maladii, credinte si apartenente religioase sau politice si pe alte criterii, nu si pe fumat".

Anul trecut, Italia a venit cu o alta propunere care poate lovi dur in fumatori, si anume sa li se scada lunar din salariu contravaloarea timpului petrecut la fumat. Pentru a intari aceasta idee, autoritatile de la Roma au dat publicitatii un studiu din care reiese ca un fumator pierde aproximativ patru minute doar pentru a ajunge si a se intoarce de la locul de fumat. Asta, in conditiile in care Italia a hotarat in 2005 ca fumatul sa se faca numai in locuri special amenajate.

In acelasi context, incepand din acest an, potrivit unei decizii a Comisiei Europene, toate tarile Uniunii Europene sunt obligate sa adopte un sistem de avertizare prin pictograme etichetate pe pachetele de tigari din Europa. Costurile implementarii acestor avertismente sunt acoperite de fumatori, prin scumpirea tigarilor. In prezent, Canada, Australia si Thailanda au implementate pictogramele pe pachetele de tigari. Pe de alta parte, episoadele din desenele animate "Tom & Jerry" in care apar scene cu fumat ar putea fi eliminate pe viitor, in urma unor plangeri depuse la autoritatea de reglementare in audiovizual din Marea Britanie. Conform plangerilor, aceste imagini nu sunt benefice intr-un serial de desene animate pentru copii. Sesizarile se refera la doua episoade distincte in care apar scene cu fumat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.