Dupa ce 10 ani a lucrat pentru firme din Statele Unite si Marea Britanie, arhitectul Cristian Gavrilescu vrea sa se intoarca in Romania. Cristian Gavrilescu a plecat din tara direct de pe bancile facultat ii.

A inceput prin a proiecta scoli si case individuale. Apoi a inva- tat sa deseneze zgirie-nori. A lucrat inclusiv in echipa de proiectare a cladirii care candideaza pentru pozitia de cea mai inalta din lume: Palm Tower, din Dubai, despre care arhitectul spune ca va depasi un kilometru. Acum, Gavrilescu vrea sa lucreze in Romania. Spune ca-i e dor de tara si ca "ar fi ciudat" sa nu incerce sa faca ceva bun aici. Recunoas te insa ca prefera sa lucreze pe cont propriu dupa ce pina acum a avut statut de salariat.

A mosit mai multi zgirie-nori, inclusiv pe cel care ar putea deveni cel mai mare din lume. Cristian Gavrilescu este in board-ul director al filialei din Anglia a American Institute of Architects. El s-a decis sa revina in Romania dupa ce a proiectat timp de aproape opt ani pentru americani.

A plecat din Romania acum aproape zece ani, imediat dupa ce a absolvit Institutul de Arhitectura din Bucuresti, ca sa devina arhitect in adevaratul sens al cuvintului. A trecut Oceanul si a ajuns in Statele Unite, unde a evoluat, in patru ani, de la designul intr-o firma mica de arhitectura pentru sectorul guvernamental la proiectarea de zgirie-nori pentru Orientul Mijlociu, cu doi ani de ucenicie in firma celebrului arhitect al piramidei de la Luvru. Romanul Cristian Gavrilescu este "Project Coordinator de design al constructiei Palm Tower din Dubai", care in 2010 ar putea deveni cel mai mare zgirie-nori din toata lumea. Inaltimea proiectata este de un kilometru, ne dezvaluie chiar Gavrilescu.

Dupa cei zece ani petrecuti in SUA si in Londra, unde lucreaza din 2005 ca senior arhitect, Gavrilescu a decis ca vrea sa incerce sa-si faca meseria la fel de bine pentru propria tara, in propria firma. Despre Romania crede ca "uneori ai chiar mai multe sanse acasa la tine daca intilnesti oamenii potriviti". Cit despre un eventual esec in tara, arhitectul roman care se lupta cu inaltimile spune ca, "daca nu va merge treaba asa cum sper, sigur, imi voi incerca norocul in alta parte. Insa sint hotarit sa incerc".

Cum ati ajuns sa munciti in strainatate?

Am plecat in New York in 1998, imediat dupa absolvirea Institutului de Arhitectura "Ion Mincu". Am plecat pentru ca in meseria mea trebuie sa calatoresti si sa faci ucenicie in locuri cit mai variate, sa cistigi experienta cit mai vasta - numai asa te poti numi arhitect si poti sa iti practici profesia la un standard ridicat.

Care au fost motivele pentru care ati decis sa emigrati, ce factori v-au determinat sa plecati din Romania?

Nu am emigrat, nu am plecat din motive politice si nici sa cistig bani mai multi. Ca sa cistigi mult afara trebuie sa faci compromisuri. Am plecat sa invat o meserie care, din pacate, in Romania se practica mai mult pe hirtie si ramine mai mult in planul teoretic. De practica e ceea ce avem nevoie si unde mai bine sa inveti acest lucru decit in SUA.

Ati muncit afara pe un post/pe posturi in care aveati nevoie de studiile facute in tara sau ati facut cu totul altceva?

Am inceput ca orice alt arhitect venit de pe bancile scolii - intaresc aici faptul ca scoala romaneasca de arhitectura este una dintre cele mai bune din lume, drept dovada, am parcurs aceleasi etape ca orice absolvent american - am inceput ca junior arhitect la o companie cu aproximativ 40 de arhitecti, unde am invatat sa construiesc: scoli, palat de justitie, spital, in general cladiri guvernamentale, apoi am progresat trecind prin toate etapele specifice profesiei. Sigur ca salariul nu era comparabil cu un salariu la noi in tara (constat usor, usor ca ne aliniem insa), dar nici costul vietii nu este comparabil - cea mai mica suma pe care am platit-o pe chirie in New York a fost 1.200 de dolari pe luna - asta acum aproape zece ani, pentru un apartament mic, ajungind la 2.000 si mai sus, asa ca nu cred ca se poate vorbi de salariu comparativ - oricit de mare, un salariu e un salariu si nu te poti imbogati raminind vesnic salariat.

Cum ati evoluat ca si cariera si ca salariu in companiile straine in care ati muncit de-a lungul timpului?

Ca sa progresez in cariera a trebuit sa ma inscriu la un program de master, la New York University - am luat numai anumite cursuri, avind doua diplome - una de arhitect (sase ani) si una de urbanist (trei ani), la NYU mi s-a acordat echivalarea studiilor la nivel de master in arhitectura si astfel am fost acceptat in rindul celor ce pot sa isi sustina licenta pentru drept de semnatura in statul New York, pe care, dupa un an si multe examene cumplit de complexe, am obtinut-o. Apoi am fost acceptat in American Institute of Architects, unde acum fac parte din board-ul director al filialei din Anglia.

Dupa luarea licentei, am optat si am fost acceptat pe post de designer si apoi Project Manager la firma lui I.M. Pei, celebrul arhitect cunoscut pentru piramida de la Luvru, Bank of China, Javits Center sau East Wing of National Gallery din Washington, cistigator al Premiului Pritzker in 1983.

Aici m-am specializat in cladiri inalte, participind la proiectarea mai multor turnuri in China, Singapore, Miami, precum si a unui zgirie-nori de un kilometru inaltime ce se va construi in urmatorii ani in Dubai (n.r. - Palm Tower din Dubai).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.