Ortodoxia romana sarbatoreste azi 120 de ani de Autocefalie si 80 de ani de Patriarhat. La dubla sarbatoare participa crema societatii si chiar Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

Biserica Ortodoxa Romana implineste anul acesta 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei (petrecuta in 1885) si 80 de ani de la ridicarea la treapta de Patriarhat (in 1925). Sarbatoarea a debutat cu lucrarile Sfintului Sinod (3-4 martie), si va continua cu o adunare solemna astazi (incepind cu ora 10.00, la Palatul Patriarhal), la care sint asteptati sa participe invitati straini: Bartolomeu - Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, delegatia Vaticanului, presedintele Traian Basescu, Regele Mihai, academicianul Eugen Simion, presedintii Camerei si Senatului, membri ai guvernului. Tot astazi, la ora 18.30, Patriarhul Bartolomeu are o intilnire cu presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Cadoul municipalitatii - terenul pentru Catedrala

Adunarea Sfintului Sinod a avut pe ordinea de zi teme referitoare la slujirea pastoral-misionara si misiunea sociala a Bisericii, viata monahala, invatamintul teologic si religios in scolile publice, viata comunitatilor ortodoxe romanesti din jurul granitelor si din diaspora, relatiile externe bisericesti, un raport de activitate pe anul 2004.

Cadoul municipalitatii bucurestene pentru Biserica, la dubla aniversare, a fost terenul de 10 hectare, alocat in spatele Casei Poporului, pentru construirea mult aminatei Catedrale. Parintele consilier Adrian Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei, a declarat ca Sfintul Sinod a fost de acord cu hotarirea Consiliului National Bisericesc privind construirea ansamblului Catedralei Mintuirii Neamului pe Dealul Arsenalului.

Sfintul Sinod a mai aprobat propunerile de implicare a BOR in campania nationala de educatie pentru sprijinirea familiei si drepturile copilului, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, precum si in proiectul "Consolidarea initiativelor comunitare de prevenire si combatere a HIV/SIDA si a violentei in familie in Romania", in parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Caritate Crestin Ortodoxa.

Invatamintul teologic, prelungit cu un an

Restructurarea invatamintului teologic universitar, in spiritul prevederilor Chartei de la Bologna, s-a aflat, de asemenea, pe ordinea de zi a Sfintului Sinod, care a hotarit sa solicite Ministerului Educatiei si Cercetarii sa aprobe pentru specializarea Teologie pastorala structura de studii de licenta de patru ani (in loc de trei ani), perioada minima necesara unei pregatiri temeinice, doi ani - studii de masterat, respectiv trei ani - studii de doctorat.

La 20 martie, colecta umanitara

Membrii Sfintului Sinod au evaluat activitatea pastoral-misionara desfasurata in anul 2004 in spitale, armata, unitatile militare din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, penitenciare, precum si a asociatiilor si fundatiilor ce functioneaza cu binecuvintarea Sfintului Sinod. Conducatorii Bisericii au mai discutat despre colecta ce va fi organizata la 20 martie, pentru misiunile caritabile ale BOR, despre continuarea dialogului cu Patriarhia Moscovei si au multumit credinciosilor pentru stringerea celor 20 de miliarde de lei pentru sinistratii din Asia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.