Ghicitoarele din Arges spun ca, odata cu integrarea Romaniei in UE, vrajile lor au devenit mai sofisticate, iar clientela - pe masura... timpurilor

Vrajitoarele "au aderat" la Uniunea Europeana inaintea Romaniei, cred cele mai multe dintre ele. S-au plimbat prin toata lumea, ba chiar si-au dat si "doctorate" prin strainatate.

De altfel, nu esti vrajitoare... europeana, in opinia lor, daca nu-ti dai "doctorate" pe la inalte scoli de vrajitorie din lume, daca nu esti in stare sa descanti un "amarat" de proiect PHARE si, mai ales, daca nu imperechezi barbati cu... barbati. Ne-am convins de acest lucru intrand, pentru cateva ore, in lumea lor. Plina de vraji si... vrajeli.

"Doctorate" la Londra

Florica este de mult pe piata vrajitoriei din Pitesti, oras in care aceasta ocupatie prospera nederanjata de nimeni si de nimic. Ca orice vrajitoare cu state vechi in meserie, si ea este "nepoata mamei Omida". Am gasit-o in curte. Spala covoare. La spalatul covoarelor insa chiar nu merge nicio vraja. Le spala ca orice om normal. Pentru Florica, Europa nu mai este o enigma. Spune ca a aderat cu mult inaintea Romaniei. "Am fost pana acum in Anglia, Franta, Austria, Ungaria. Dar cel mai mult mi-a placut in Anglia, la Londra, ca e tara civilizata, e orase frumoase. Dar e toate scumpe, nu poti sa te-atingi. Am mers cu translatoarea si am ghicit la englezi da spargerea farmecelor, da spargerea dusmanilor, da dragoste, da spor, da departarea boalei, da ipotentie, da scoaterea argintului viu. Ne-a filmat si da la televiziuni...", povesteste Florica. Tot la Londra, spune Florica, si-a dat... "doctoratul" la Inalta Scoala de Magie, o cerinta obligatorie pentru vrajitoarele... europene.

Doua milioane, "farmecele" pe... proiecte

Aderarea Romaniei la UE i-a adus Floricai si un alt fel de clientela, mai speciala... "Vine la mine, da exemplu, ca si ieri a venit un domn din asta cu diplomat cu cifru pe el, ca sa-i dau de proiecte europene, ca sa-i dau de PHARE. Io, ca am facut doctoratu’ la Londra, am stiut imediat cum sa face. I-am intins cartile pa dosaru’ care l-a scos, l-am dascantat, i-am dat cu smirna si busuioc, i-am dat prin ghioc. Si apoi, i-am dat la el o tragatoare din luna mai, dascantata da noua vrajitoare, ca sa sa trage de la el toate nacazele din afaceri, iar el sa ramana curat si bogat, ca Maica Domnului lasat." Florica zice ca nu ia mult pentru asta, dar ca nu mai accepta, ca pe vremuri, plata in natura.

"Acuma, conita, nu mai primim nici noi gaini sau foina, sau cartofi... Luam pe lei direct! Se ia asa: un milion la ipotentie, un milion jumate la farmece, la spargere de dusmani, la impreunare si incununare si la argintu’ viu si doua milioane la proiecte europene, cu procent daca iese cu castig, cat il lasa inima pa fiecare", mai spune Florica. Am lasat-o pe vrajitoarea "doctoranda" sa-si vada mai departe de spalatul covoarelor, ca deja incepusera cainii sa joace pe ele... La plecare, nepoata mamei Omida mi-a dat o "ata innodata in noua noduri" si m-a sfatuit extrem de serios: "Te duci direct acasa, faci pe ea si-o tii la piept, sa-ti poarte noroc!".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.