Nu asculta de parinti, nu invata sau lipseste de acasa? Acestea sint citeva dintre simptomele clasice ale unui copil-problema.

Cea mai eficienta solutie pentru copiii scapati de sub control este sa fie dusi la consiliere, la psiholog. Insa cum sa-l convingi daca problema este tocmai ca nu asculta de nimic din ce-i spui? De obicei, copilul accepta sa mearga cu parintii la un psiholog, pentru ca "stie ca va fi in centrul atentiei si este multumit ca a captat atentia familiei, din lipsa careia a ajuns, de altfel, sa aiba tulburari de comportament", rezolva psihologul Daniela Gheorghe problema parintilor.

Solutii individuale

Psihologul Ana Muntean, presedintele Societatii Nationale pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului, spune ca solutiile pentru copiii-problema trebuie individualizate, in functie de problema cu care se confrunta fiecare, fie ca este vorba despre droguri, alcool, delincventa sau absenteism. "Trebuie sa existe un plan individualizat pentru fiecare copil in parte, realizat de un specialist, pentru ca in fata ta nu sta un copil, ci istoria unei familii." Aceasta a subliniat insa ca, inainte de tratarea copilului, "trebuie sa ne ocupam de parinti, pentru ca acesti copii-problema provin din familii care ii neglijeaza emotional foarte mult".

Ana Muntean spune ca o solutie pentru acesti parinti este reprezentata de grupurile de sprijin, unde cite 8-10 persoane se intilnesc pentru a-si impartasi problemele si sfaturile, pe modelul celor din Vest, dar care nu sint inca o obisnuinta in Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.