Programul de innoire a parcului auto, supranumit "Rabla", va continua si anul acesta. Vor fi bani pentru prime a cate 3.000 lei pentru 16.500 de proprietari de automobile mai vechi de 12 ani.

Programul se va aplica, pana la data de 12 decembrie 2007, in limita sumei de 49.500.000 lei, alocata din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), echivalentul a 16.500 de prime a 3.000 lei.

REMAT-urile primesc doar masini in stare de functionare
Pentru a participa, proprietarul unui autoturism uzat trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

- sa se inscrie la un producator validat de Ministerul Mediului pentru achizitionarea unui autoturism nou;

- sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat si sa obtina un certificat de distrugere.

Ca sa corespunda, un autoturism uzat trebuie sa fie inmatriculat in Romania, sa aiba o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la anul fabricatiei, sa fie in stare de functionare si sa aiba cumulativ urmatoarele componente esentiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie.

- sa radieze autoturismul uzat;

- sa achizitioneze un autoturism nou de la un producator validat.

Dupa aparitia in Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Mediului, la 30 de zile trebuie sa apara si instructiunile de aplicare, apoi acreditarea producatorilor/ dealerilor, precum si acreditarea REMAT-urilor care vor sa se implice in program. In anii trecuti, aceste formalitati s-au incheiat in luna iunie.

Anii trecuti, au fost schimbate 30.000 de autoturisme

Sulfina Barbu

"Decizia de continuare a programului a tinut cont de faptul ca Romania se numara printre tarile cu cele mai invechite parcuri auto din Europa. Varsta medie a autoturismelor este de peste 13 ani, ceea ce echivaleaza cu varsta obisnuita de casare din multe tari europene. Acest lucru conduce la scaderea nivelului de siguranta rutiera, dar si la deprecierea calitatii aerului in zonele urbane, in principal prin formarea smogului, oxizilor de azot si hidrocarburi si a emisiilor de pulberi", a justificat Sulfina Barbu, ministrul mediului, reluarea programului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.