Blocul National Sindical (BNS) acuza Ministerul Afacerilor Externe de neimplicare in restrictiile impuse romanilor care pleaca la munca in Spania

Zeci de mii de romani care pleaca anual la munca in tara iberica sunt nevoiti sa astepte ore sau chiar zile pentru a obtine viza de intrare, chiar daca au contracte valabile pe o perioada mult mai mare decat cea pe care o permite viza. Situatia este neconforma cu legislatia Uniunii Europene. In aceeasi situatie se afla si bulgarii.

Organizatia sindicala confederativa BNS impreuna cu Aurel Teodorescu, seful Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca - "in calitate de simplu cetatean" - au trimis o plangere la mai multe organisme europene, prin care au atras atentia asupra acestei situatii in neconcordanta cu legislatia comunitara.

Discriminare atat interna, cat si externa

"Capsunarii" pentru Spania sunt tratati mai prejos decat ceilalti romani, chiar in propria lor tara. "Cei care pleaca la munca in Spania au nevoie de viza si - implicit - de pasaport, in timp ce romanii care pleaca pentru turism, afaceri sau in vizita la rude, nu!", a atentionat Aurel Teodorescu. El a aratat ca si pe plan extern, "noi si bulgarii suntem asezati in planul secund de catre spanioli, fata de ceilalti cetateni ai Uniunii Europene".

In afara de Spania, mai sunt alte 14 state care au impus restrictii temporare romanilor care doresc sa munceasca pe teritoriul lor. "Ceilalti ne-au impus masuri mult mai drastice decat spaniolii, dar din alte puncte de vedere. Si aici ma refer la Germania si Austria. Dar niciun alt stat din UE nu a conditionat intrarea romanilor pe teritoriul sau de obtinerea de vize, asa cum au facut spaniolii", a precizat Dumitru Costin. Presedintele BNS a semnalat un caz in care un roman, desi avea contract de munca perfect legal pe o perioada de 12 luni cu angajatorul spaniol, acesta nu a reusit sa obtina o viza pe o perioada mai mare de 90 de zile. Si cu dreptul unei singure intrari in tara respectiva.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.