Luciditate si finete
Pe Gheorghe Grigurcu il intereseaza literatura si numai literatura; el nu face din literatura un mijloc pentru obtinerea unor titluri stiintifice, a unor pozitii sociale etc. Aceasta exclusivitate a preocuparii sale se vede, este incontestabila. Ea l-a facut pe critic inaderent la programul cultural al partidului comunist, care cerea scriitorilor sa foloseasca literatura in scop propagandistic, educativ etc.

Tocmai pasiunea pentru literatura il determina sa "ia arma in mana" pentru a se opune oricarei ingerinte, dar si pentru a incrimina orice tradare din partea scriitorilor. In istoria culturii noastre, numai E. Lovinescu a mai dat dovada de atata devotament fata de literatura.

Miile de articole de critica literara publicate de Gheorghe Grigurcu in reviste si reproduse apoi in carti (Teritoriu liric, 1972, Idei si forme critice, 1973, Bacovia - un antisentimental, 1974, Poeti romani de azi, Buc., CR, 1981, Intre critici, 1983, Existenta poeziei, 1986, Peisaj critic, I, 1993, Peisaj critic, II, 1997, E. Lovinescu intre continuatori si uzurpatori, 1997, A doua viata, 1997, Imposibila neutralitate, 1997, Peisaj critic, III, 1999, Poezie romana contemporana, I, II, 2000 etc.) il prezinta ca pe un mare critic de poezie si de... critica (genuri pe care probabil le considera mai pure decat proza).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.