Legea pentru protectia persoanelor cu handicap introduce un buget complementar destinat utilitatilor, dar necorelat cu cresterile la tarife

Desi pana acum surzii si nevazatorii au fost scutiti de plata abonamentului de radio si tv, in baza noii legi adoptate in decembrie 2006, aceasta facilitate a disparut. Persoanele cu dizabilitati nu inteleg de ce un surd trebuie sa plateasca un radio pe care nu-l pot auzi. In plus, legea nu face nicio corelatie intre cresterea pretului la abonamentele de acest tip si cuantumul indemnizatiilor prevazute in actul normativ.

Persoanele cu deficiente de auz si vaz din mai multe judete ale tarii sunt revoltate de faptul ca, in baza unei noi legi adoptate in decembrie trecut, surzii si nevazatorii vor fi nevoiti sa plateasca abonament radio si tv.

"Cand a fost in discutie proiectul de lege, noi am propus sa ramana anumite facilitati din vechea lege. De exemplu, am propus sa ramana abonamentul gratuit si cele 400 de impulsuri la telefon, dar nu s-a tinut cont. Oamenii nu sunt multumiti pentru ca in lege nu se prevede nicaieri ca, daca se mareste taxa la abonamentul de radio si tv sau de telefon, se mareste si bugetul prevazut de lege", spune Emanoil Bratu, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Prahova. Presedintii asociatiilor persoanelor cu deficiente de auz si vaz din Timis au cerut la randul lor acelasi lucru.

Razboi intre asociatiile persoanelor cu dizabilitati

Pe de alta parte, celelalte categorii de handicapati spun ca nevazatorii si surzii au fost singurele categorii de persoane cu handicap chemate la parlament atunci cand a fost dezbatuta legea. "Ei puteau sa se opuna atunci si sa aduca amendamente", considera Maria Cozea, presedintele Asociatiei Handicapatilor Somatici din Romania


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.