Pina la taxa de prima inmatriculare, romanii care se intorceau definitiv in tara erau scutiti de orice taxa pe bunurile agonisite in urma muncii in strainatate.

Codul fiscal care a intrat in vigoare la 1 ianuarie a anulat, de facto, unele dintre drepturile de care beneficiau, pina atunci, romanii plecati la munca in strainatate ce doreau sa se intoarca in tara.

Potrivit unei ordonante date de Guvern in 2003 (nr. 59), in scopul incurajarii revenirii in tara a muncitorilor romani plecati in strainatate, "sint scutite de la plata drepturilor de import bunurile personale introduse de catre persoanele fizice care isi muta domiciliul sau resedinta dintr-o tara pe teritoriul Romaniei". Conform actului, "drepturi de import" inseamna "taxele vamale si taxele cu efect echivalent acestora, taxa pe valoarea adaugata, accizele si orice alte sume care se cuvin statului la importul de bunuri". Cu alte cuvinte, cine se intorcea in tara cu bunuri personale achizitionate in tara in care a muncit nu platea nici un fel de taxa pentru ele. Existau doua conditii: bunurile au fost utilizate cel putin sase ani in tara respectiva, iar omul care vrea sa introduca bunul in Romania a avut, legal, domiciliul sau resedinta in tara respectiva cel putin 12 luni consecutiv.

Prevederea se aplica, asadar, inclusiv masinilor cumparate in tarile in care romanii s-au dus la munca si pe care oamenii voiau sa le aduca in tara in momentul intoarcerii lor definitive. Acum insa, "capsunarul" este obligat sa plateasca taxa de prima inmatriculare.

Cei care vor sa se restabileasca in Romania nu mai au parte de nici o scutire, pentru ca, in primul rind, scutirile din legea din 2003 au devenit caduce iar, in al doilea rind, taxa se aplica oricarui automobil care va fi inmatriculat in Romania. Codul fiscal nu i-a exclus pe repatriati de la plata taxei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.