Industria mondiala a spaurilor genereaza 40 miliarde de dolari anual

Micul dejun la pat intr-o camera privata inconjurata de verdeata luxurianta, un tratament facial linistitor si inmiresmat, un pranz delicios, dar lipsit de calorii, preparat din cele mai fine ingrediente organice si o sesiune de masaj relaxant de dupa-amiaza pe perne cu apa calda sau, pe scurt, evadare totala intr-un spa. Care este pretul relaxarii? Cateva mii de dolari.

Nu de mult, hotelurile se intreceau in a-si construi cate un centru de relaxare si infrumusetare sau, intr-un cuvant, spa pentru a fi cat mai competitive. Acum, batalia se poarta intre miile de spauri de lux din intreaga lume. Si daca luam in considerare ca industria mondiala a centrelor de relaxare si infrumusetare ajunge la 40 miliarde de dolari anual, dintre care 11,2 miliarde provin din SUA, conform companiei americane de marketing SpaFinder.

Printre clientii fideli ai spaurilor sunt si barbatii

Asa ca spaurile din intreaga lume ofera din ce in ce mai multe servicii printre care si cazare, masa, bai japoneze, dusuri in ploaie si o sumedenie de tratamente mai exotice ca niciodata.

Cu siguranta ca inca mai poti primi traditionalul masaj suedez sau baia de namol, dar pana si acestea au devenit tot mai sofisticate. Dar nu numai tratamentele si facilitatile oferite se schimba. Pentru a-si asigura un numar suficient de clienti, centrele incearca sa atraga si barbatii in acest joc al relaxarii. Si se pare ca spaurile reusesc acest lucru. Acum, barbatii constituie 31% din cei care frecventeaza aceste centre, in comparatie cu 24% cat reprezentau in 2004.

"In intreaga lume, spaurile incearca sa atraga barbatii prin meniuri, tratamente si facilitati destinate lor pentru a transforma experienta inceva mai putin feminin", afirma redactorul-sef al revistei "Luxury SpaFinder", Ann Abel, citat de revista "Forbes". CEO-ul companiei Hyatt Corporation, Gordon Tareta, estima ca in 2005, in afara SUA, existau aproape 30.000 de spauri, iar numarul creste de la an la an.

Traditia porneste de la Imperiul roman

Termenul "spa" isi are radacinile in expresia latineasca "sanitas per aquam", ce are sensul de "sanatate prin apa". Semnificatia poate veni insa si de la o statiune termala belgiana (Spa) care dateaza din epoca imperiului roman. Cuvantul "spa" este folosit cu precadere de anglo-saxoni. Ei denumesc astfel un centru de recuperare, dar si un institut de infrumusetare.

Un masaj facial la Capri Palace Hotel&Spa, din Italia, un tratament facial de 50 de minute porneste de la 145 de dolari, iar un masaj de 50 de minute de la 118 dolari.

In schimb, la The Oriental, din Thailanda, un tratament facial de 60 de minute ajunge la 65 de dolari, iar un masaj, tot de 60 de minute, la 70 de dolari. Putin mai scump este un masaj la Victoria-Jungfrau Grand Hotel and Spa, din Elvetia, care ajunge la 150 de dolari. Tot aici, un tratament ayurvedic costa 150 de dolari pentru o ora si 25 de minute.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.