Saci de retete gratuite si compensate zac in farmacii, iar Casa de Asigurari refuza sa le "recunoasca". In buna parte, sint retetele eliberate pensionarilor, cu 90% reducere. Valoarea totala: 3.200 de miliarde lei.

Farmacistii ameninta ca sisteaza eliberarea retetelor compensate si gratuite incepind de saptamina viitoare, din cauza datoriilor pe care le au de incasat, dar si a fondurilor mici alocate in acest an de la buget pentru plati. Sint locuri in tara in care eliberarea medicamentelor a fost deja oprita. "Este vorba de judetele Cluj, Mures si Oradea. In farmaciile de aici s-au epuizat deja fondurile alocate, consumul fiind in continuare mare.

Pina la sfirsitul lui martie, se elibereaza inca medicamentele compensate cu 90% pentru pensionari, ceea ce inseamna o crestere importanta a consumului. De cind s-a introdus acest sistem, s-a dublat consumul de medicamente, iar in anumite luni farmaciile au eliberat mai mult decit dublu", ne-a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prof. Dumitru Lupuleasa.

"Am platit darile, dar nu am primit banii pe medicamente"

Farmacistii sint nemultumiti mai ales de nerecunoasterea datoriilor de 3.200 de miliarde de catre reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate. "Este o situatie anormala: saci de retete onorate deja zac in farmacii, iar casele de asigurari refuza sa le primeasca, sa recunoasca aceste datorii. La aceste retete eliberate, farmaciile au platit deja darile catre stat: TVA si impozitul aferente. Pina acum, datoriile restante erau recunoscute, iar platile se faceau esalonat, dar macar se faceau. Insa acum este deja martie, retetele onorate nu sint recunoscute si nu stim cind vom primi banii", completeaza presedintele Colegiului Farmacistilor.

In consecinta, incepind de saptamina viitoare, farmaciile nu vor mai elibera retete in regim gratuit si compensat, daca oficialii Ministerului Sanatatii nu vor recunoaste datoriile acumulate deja si nu vor stabili un termen precis pentru plata restantelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.