Aproape jumatate dintre romi se declara educati "in spiritul culturii romane"

Aproape jumatate dintre romii din Romania se declara "romi romanizati", acestia pastrand doar in mica masura caracteristicile culturale ale etniei, fiind educati "in spiritul culturii romane", indica studiul "Barometrul incluziunii Romilor" (BIR) , lansat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Potrivit studiului, 45% dintre romii chestionati se declara "romi romanizati", in timp ce 15% sunt rudari si vatrari, 15% se identifica cu "neamurile mai traditionale" ale caldararilor, ursarilor si caramidarilor, in timp ce 25% se considera "doar tigan" sau se afiliaza altui neam. Studiul indica si faptul ca societatea romaneasca a devenit mai toleranta fata de romi. Institutiile in care populatia roma, comparativ cu restul populatiei, are mai mare incredere, sunt Guvernul si Parlamentul. In schimb, romii continua sa se simta discriminati in societate, mai ales in interactiunea cu angajatii institutiilor publice, pe primele locuri situandu-se primariile, Politia si unitatile din sistemul sanitar, iar pe ultimul loc scoala.

A fi sau a nu fi rom

Populatia neroma, desi manifesta o crestere a tolerantei fata de romi, in sensul interactiunii cu acestia in spatiul public, populatia neroma ramane reticenta in ceea ce priveste intrarea romilor in spatiul privat, un exemplu fiind retinerile fata de casatoriile mixte. Aproximativ 40% dintre ne-romi considera ca este rau sau foarte rau ca romanii si romii sa se casatoreasca intre ei, fata de 25% care cred ca e rau sa se joace impreuna copiii romani sau romi, si 35% care considera ca locuirea mixta este rea. De asemenea, 20% dintre romi nu aproba casatoriile mixte, fata de aproximativ 10% care nu aproba locuirea sau scolarizarea mixta.

In ceea ce priveste legatura dintre etnia parintilor si etnia copiilor, majoritatea subiectilor, indiferent de etnie, sunt de acord cu faptul ca a avea un parinte rom face ca si copilul sa fie mai probabil rom decat ne-rom. De exemplu, aproximativ 55% dintre ne-romi si 75% dintre romi cred ca, daca tatal e rom, atunci si copilul este, probabil sau chiar sigur, rom - spre deosebire de aproximativ 25% dintre ne-romi si 17% dintre romi care cred ca va fi mai degraba roman. Aproximativ 10% dintre subiecti, indiferent de etnie, considera ca un tanar care are ambii parinti romi poate sa nu fie el insusi rom; peste trei sferturi considera ca acest lucru nu este posibil.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.