Marile centrale sindicale vor intra de saptamana viitoare in cea de-a doua etapa a manifestarilor de protest pe tema modificarilor anuntate la Codul Muncii. De la micile pichete in fata prefecturilor, care au fost organizate in ultimele doua saptamani, confederatiile vor trece la mitinguri de amploare in toate orasele de resedinta.

Mitingurile vor debuta miercuri, de la ora 14.30, in Alba-Iulia, Pitesti, Iasi, Baia-Mare si Tulcea, urmand ca pana la 24 martie sa se desfasoare treptat in toate celelalte judete. Protestele vor avea loc tot in fata prefecturilor si la acestea, ar putea participa sute sau chiar mii de salariati, in functie de gradul de sindicalizare al zonei. Liderii celor cinci confederatii au anuntat ieri ca initierea celei de-a doua etape a protestelor este justificata, in conditiile in care sindicatele si patronatele nu au ajuns la un acord privind modificarea Codului Muncii.

"Actiunile de protest nu se vor opri pana cand nu vom avom ajunge la un acord cu patronatele si nu vom avea garantia ca acest acord va fi preluat de Guvern in forma convenita si transpus intr-o Ordonanta de Urgenta. Vom apela la toate "armele" de lupta sindicala de care dispunem!", a declarat ieri Marius Petcu, presedintele CNSRL-Fratia. Vizibil nemultumit, liderul sindical a spus ca modificarile propuse de Ministerul Muncii au fost asumate integral de patronate.

"Ba, mai mult, paronatele au formulat o serie de propuneri de modificare peste cele ale ministerului. Am ajuns astfel in situatia de a discuta pe 90 de articole", a precizat Petcu.

In acelasi timp, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat, totodata, ca cele cinci organizatii sindicale au trimis o sesizare la Organizatia Internationala a Muncii (OIM) cu privire la intentiile Guvernului si ale patronatelor. "Avem semnale ca in cel mai scurt timp OIM va emite o rezolutie in care vor fi respinse toate propunerile avansate. Daca OIM va spune ca aceste propuneri sunt contrare conventiilor internationale in domeniu, ele devin pentru noi nule si nu mai sunt subiect de negociere", a mai spus Bogdan Hossu.

Prima greva generala la nivel national

Trebuie spus ca luni va avea loc prima intalnire lucrativa dintre sindicate si patronate.

"Discutiile vor fi de durata. Nu cred ca vom termina negocierile mai devreme de doua-trei saptamani, tinand cont ca nu putem parcurge mai mult de cinci articole pe zi", a spus Hossu. Dintre punctele aflate in divergenta, sindicatele nu vor sa renunte la contractele de munca la nivel national, nu sunt de acord cu reintroducerea contractelor pe durata determinata si considera aberante masurile de impunere a orelor suplimentare si de extindere a programului de lucru saptamanal de la 48 la 60 de ore.

Daca negocierile nu se vor incheia cu semnarea unui acord, cele cinci confederatii vor organiza la Bucuresti, la inceputul lui aprilie, un miting "cum n-a vazut Romania", urmat la scurt timp de o greva generala, care ar constitui o premiera absoluta in viata sindicala autohtona.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.