Regiunea Bucuresti a furnizat, in ultimii doi ani, peste 85% din produsul intern brut, cresterea economica a regiunii Bucuresti reprezentata de Capitala si judetul Ilfov, fiind de peste 7%

Potrivit studiului "Dezvoltare regionala - prezent si perspective", prezentat de Comisia Nationala de Prognoza, productia industriala a regiunii Bucuresti a inregistrat, in anul 2005, un salt de 3,2%. Pentru anul 2006, estimarile privind valoarea adaugata bruta pe ramuri, la nivelul regiunii Bucuresti indica o crestere de peste 15% la constructii, pentru servicii si industrie 7,3%, respectiv 5,3%.

PIB de UE

Potrivit CNP, regiunea Bucuresti are o structura a produsului intern brut asemanatoare cu cea a Uniunii Europene, in care sectorul tertiar are o greutate de peste 60%, industria circa 19%, iar constructiile peste 7,5%. In ceea ce priveste agricultura, in regiunea Bucuresti, aceasta are o contributie foarte mica, sub 1%. In ceea ce priveste comertul exterior, regiune Bucuresti detine peste 20% din volumul exportului national si aproape 40% din cel al importului. Deficitul balantei comerciale al acestei regiuni reprezinta peste 75% din deficitul total al Romaniei.

Pentru urmatorii doi ani, prognoza prevede o crestere a produsului intern brut in regiunea Bucuresti de 7,2%, respectiv 6,8%, depasind si de aceasta data media nationala. Cresterea va fi sustinuta, in principal, de constructii (14%, respectiv 10%), servicii (6,7%, respectiv 7%) si industrie (5,9%, respectiv 5,6%). Referitor la comertul exterior, in urmatorii doi ani va continua sa inregistreze cresteri, iar deficitul balantei comerciale al regiunii se va mentine la un nivel ridicat si va fi, in anul 2008 mai mare de 13,5 miliarde euro. Din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor acesta fiind dublu fata de media nationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.