Mult mai bine decat in Romania. Un roman castiga 1.200-1.500 de euro pe luna, la care se adauga diverse sporuri

Romanii care sunt de cativa ani la Torino au prins vremuri bune in constructii, datorita pregatirilor pentru Jocurile Olimpice din 2006. Acum insa, cererea de mana de lucru a scazut, ca si salariile.

Pentru ca se pregatea sa fie gazda Jocurilor Olimpice din 2006, orasul italian Torino a fost un fel de paradis pentru romanii care isi cautau un loc de munca. Angajati la negru sau pe contract legal, romanii au pus mana si umarul la constructia multor cladiri, drumuri si a retelei de metrou a orasului. Vremuri bune, cand cererea de muncitori era atat de mare, incat patronii firmelor din constructii le-au facut romanilor acte ca sa poata locui si munci legal in Italia si chiar i-au ajutat sa-si aduca familiile.

Astazi, cand Jocurile Olimpice de la Torino s-au terminat demult, febra constructiilor s-a mai domolit, ca si salariile din domeniu. Patronii nu se mai ingramadesc sa le faca emigrantilor contract de munca. Sau ii lasa sa creada ca i-au angajat legal, profitand de faptul ca muncitorii nu cunosc bine nici limba, nici legislatia italiana.

Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL

FALSURI. "Unii muncitori cred ca au fost angajati legal, iar cand vin la noi cu fluturasii de salariu si contractul vedem ca sunt false", spune Daniel Galusca, reprezentantul sindicatului din constructii Feneal Uil. Dar si cand contractul e legal, tepele nu lipsesc.

In caz ca se accidenteaza la locul de munca, multi muncitori sunt convinsi de patroni sa nu declare ce s-a intamplat. De obicei, muncitorul accepta sa spuna ca s-a lovit acasa, pastreaza tacerea si primeste salariul obisnuit pana se insanatoseste. Daca muncitorul ar declara ca s-a accidentat la locul de munca, patronul s-ar pomeni cu inspectii si ar putea fi obligat sa-i plateasca daune angajatului. "El ii spune angajatului: iti platesc daune, dar dupa aceea poti sa-ti cauti de lucru, pentru ca la mine nu mai stai", explica Daniel Galusca, de ce angajatii cu contract legal prefera sa taca in caz de accident de munca.

GASELNITE. Alti patroni ii "concediaza verbal" (lucru imposibil, din punct de vedere legal) pe muncitori sau ii anunta ca au fost concediati cu "n" luni in urma (desi angajatul a muncit in toate lunile care s-au scurs de la asa-zisa concediere).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.