Una dintre marile problemele cu care se confrunta proprietarii de apartamente e faptul ca administratorii sau presedintii nu vor sa transforme asociatia de locatari in asociatie de proprietari, conform legilor actuale. Radu Opaina, directorul Federatiei Asociatiilor de Proprietari, explica azi care sunt dezavantajele neschimbarii asociatiei de locatari intr-una de proprietari.

Motivele pe care administratorii le invoca, pentru a amana aceasta procedura juridica, sunt de genul "este scump" sau "trebuie sa platim impozite la stat" ori "nu e bine ca vom plati mai mult la intretinere". Aceasta situatie expune proprietarii la mari probleme si riscuri, in primul rand financiare. Iata care sunt dezavantajele netransformarii asociatiei de locatari in asociatie de proprietari:

1. Lipsa calitatii de persoana juridica cu drepturi depline in fata oricarei institutii publice de stat sau private, ceea ce inseamna ilegalitate in raporturile cu terti.

2. Proprietarii nu au dreptul la urmatoarele scutiri: de impozit pe veniturile din inchirieri ale spatiilor comune, din activitati economice etc., la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva restantierilor, la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva furnizorilor de servicii publice (RADET, APA NOVA etc.) privind drepturile consumatorilor.

3. Nu se poate beneficia de o actiune simpla si rapida in justitie si de privilegiul imobiliar asupra bunurilor mobile si imobile ale restantierilor, la judecatorie, ceea ce inseamna ca restantierii care nu platesc intretinerea sunt foarte greu de judecat si de executat silit. Se mai poate spune ca proprietarii bun-platnici suporta cheltuielile restantierilor.

4. Nu se poate aplica un sistem propriu de penalizari, ceea ce inseamna pierderi de bani (cca. 40.000.000 lei vechi/an pentru un bloc de 60 de apartamente).

Ramanand ca asociatie de locatari, facturile la intretinere vor fi mai mari

5. Nu se pot elimina fraudele financiar-contabile si munca la "negru".

6. Nu se pot obtine finantari sau credite avantajoase, cu dobanda subventionata, pentru lucrari de reabilitare, consolidare sau modernizare.

7. Nu se pot deschide conturi bancare.

8. Nu se pot retribui persoanele care se implica in activitati practice sau cu raspundere in cadrul blocului.

9. Riscul proprietarilor de a primi in fiecare zi amenzi de la primarie, fisc, ITM etc.

10. Cresc pierderile financiare datorita degradarii cladirii si a instalatiilor, creste riscul de a ramane oricand fara apa rece si calda, caldura, gaze, energie electrica, canalizare etc.

11. Netransformarea in asociatie de proprietari este primul pas spre a duce statutul blocului la stadiul de "ghetto".

Costurile infiintarii asociatiei de proprietari

Transformarea din asociatie de locatari in asociatie de proprietari costa cel mult 700.000 lei vechi pentru tot blocul (aproximativ 7.000 de lei vechi, cat o paine, pentru un apartament intr-un bloc cu 100 de apartamente) daca apelati la serviciile Federatiei Asociatiilor de Proprietari. Astfel, costurile pot creste si de 10 de ori daca apelati la avocati. Mai multe informatii puteti obtine de la sediul FAPR din str. Sfintii Apostoli, nr. 44, sector 5, sau la tel.: 335.52.32.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.