Strategiile din educatie vor fi facute in functie de cerintele concrete ale patronilor. Mai mult, profesionistii sint asteptati la catedra.

A aparut o noua meserie: "calificatorul". Este vorba de functionarii angajati de stat sa stea de vorba cu patronii, sa afle ce vor acestia de la proaspetii angajati si sa duca ce au aflat in universitati. Activitatea a inceput de ieri, o data cu lansarea oficiala a unui program finantat de UE, denumit birocratic "Dezvoltarea unor unitati metodologice cheie pentru implementarea Cadrului European al Calificarilor prin intermediul Cadrelor Nationale ale Calificarilor". Cadrele mentionate vor fi, toate, angajate ale unei agentii din cadrul Ministe-rului Educatiei.

Tot de la minister vine si traducerea titulaturii proiectului. "Se lucreaza in grupuri tematice cu decanii facultatilor si reprezentanti ai mediului economic. Ne straduim sa compatibilizam curricula universitara cu cerintele pietei, care la rindul ei este in proces de redefinire", spune Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamint superior. "Piata muncii se modifica mult mai repede decit putem noi schimba programele universitare", anticipeaza totusi Dumitru Miron cit de eficienta va putea fi activitatea.

Cum se repara pagubele

Acum, angajatorii sint nemultumiti de pregatirea universitara a noilor angajati si trebuie sa bage bani in instruirea lor. In plus, lipsa sincronizarii face ca unele diplome romanesti sa nu fie recunoscute in strainatate. Angajatorii vor absolventi de facultate cu mai multa experienta, iar tinerii trebuie sa-si demonstreze practic competentele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.