Institutul Cultural Roman supune la concurs finantarea publicatiilor istorice si de artadin Republica Moldova

Revistele culturale din Republica Moldova de-abia razbat pe piata si cu greu tin piept publicatiilor de gen in limba rusa, net numerice.

"Statul basarabean nu sustine revistele, asa cum nu sustine in general cultura scrisa, pe care o considera recalcitranta fata de ideea de statalitate moldoveneasca", declara Vitalie Ciobanu, redactor-sef la revista "Contrafort". Daca nu ar fi primit finantare, cele cinci reviste coeditate de Institutul Cultural Roman (ICR) nu s-ar fi putut sustine singure.

incepand din acest an, ICR a initiat un concurs pentru publicatiile de cultura din Republica Moldova. Vor primi finantare sapte reviste culturale. Bugetul alocat programului este de 100.000 de euro. Pana la sfarsitul anului 2006, ICR a coeditat o publicatie in limba romana in Ucraina, "Glasul Bucovinei", si cinci din Republica Molodova ("Contrafort", "Destin romanesc", "Sud-Est Cultural", "Semn", "Clipa siderala"). "Marea problema a celor sapte-opt reviste de cultura (dintre care cinci sustinute de ICR) o reprezinta supravietuirea economica", afirma Vitalie Ciobanu.

Intelectualii din Chisinau, fata in fata cu cenzura

in 2007, cand avem pretentia ca am depasit anumite etape si, in sfarsit, ne-am integrat printre europeni, intelectualii din Chisinau nu se bucura nici pe departe de "confortul" celor de la Bucuresti, daramite sa comparam cu ceea ce se intampla in celelalte capitale mari ale lumii. La toate neajunsurile oamenilor de cultura de peste Prut se adauga "climatul politic ostil culturii romane, nivelul mediu de cultura mai scazut, agresiunea informationala a mediilor electronice rusofone, cenzura crunta la televiziunea de stat, unde intelectualii independenti nu au acces", se destainuie Vitalie Ciobanu. Cam asta inseamna sa fii scriitor si redactor la o publicatie literara in Basarabia anului 2007. Daca nu ar exista ajutorul financiar al ICR, s-ar alege praful de putinele publicatii din Republica Moldova.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.