Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc/Romanian Film Promotion (APFR), organizatori ai Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca promoveaza in cursul lunii martie si Gala Premiilor Gopo, numite astfel in onoarea importantului cineast roman, al carui celebru “Omulet” va da forma trofeelor evenimentului.
Premiile industriei de film de la noi reprezinta un eveniment anual prin care se vor premia cele mai notabile realizari cinematografice din cursul anului precedent si se vor promova valorile reale din domeniu.
Evenimentul, primul de aceasta natura din industria cinematografica romaneasca, urmeaza modelul marilor gale europene de gen, precum premiile BAFTA (Marea Britanie), Premiile Cesar (Franta), Premiile Goya (Spania). La 50 de ani de la castigarea Palme d’Or-ului pentru Cel mai bun scurt metraj de animatie ("Scurta istorie") de catre Ion Popescu Gopo, APFR-ul aduce un omagiu marelui cineast, lansand acest eveniment intr-un moment in care cinematografia romaneasca s-a impus puternic la nivel international, printr-un lung sir de premii castigate si prezente multiple in cadrul festivalurilor internationale.

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie ales de APFR, compus din cinci profesionisti din domeniu (regizori, producatori, actori, directori de imagine, critici de film s.a.) si vor fi anuntate cu o luna inaintea Galei de decernare a premiilor. Membrii juriului primei editii sunt Cristina Corciovescu (critic de film), Alina Salcudeanu (CNC), Vivi Dragan Vasile (director de imagine), Nicolae Margineanu (regizor) si Marius Stanescu (actor). Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele romanesti produse in Romania sau realizate in regim de coproductie, dar cu participare majoritar nationala, care au avut premiera pe ecranele din Romania in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie a anului trecut si au beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica. Cu exceptia Premiului pentru intreaga activitate, decernat unei personalitati din cinematografia noastra, castigatorii la toate celelalte categorii vor fi votati din randul nominalizatilor de catre un numar mare de profesionisti din industria locala de film (regizori, producatori, actori, critici, distribuitori etc.) prin vot secret. Asadar, incepand din acest an, vom intra si din punct de vedere cinematografic in marea familie europeana in ceea ce poate fi considerat si un echivalent national al Galei Oscar - adica o recunoastere anuala a campionilor filmului romanesc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.