Romanii nu sunt pe deplin lamuriti cu privire la contributiile la fondurile private de pensii, recunoaste Mircea Oancea, seful Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dar crede ca sistemul va avea succes. Pana la sfarsitul anului, toti angajatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la un fond privat.

Jurnalul National: De ce avem nevoie de pensii private?

Mircea Oancea: Motivul este schimbarea sistemului asigurarilor sociale de stat. Numarul de contribuabili in sistem s-a redus, iar numarul de pensionari a crescut in permanenta. A crescut sansa de viata, iar sistemul public de pensii in administrarea statului nu mai face fata. S-a considerat ca trebuie facuta o reforma a sistemului de asigurari sociale si s-a adoptat aceasta reforma, propusa de Banca Mondiala pe trei piloni. Reforma a inceput prin adoptarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, dar ea nu este completa pana nu se pun in aplicare si componentele private; pilonul doi - pensii obligatorii in administrare privata; si pilonul trei - pensiile facultative.

Ce a facut pana acum Comisia?

Avem un calendar de punere in aplicare a acestei componente destul de strans, care presupune trei etape absolut obligatorii pana la colectarea contributiilor in sistem. Colectarea contributiilor se face in sistem centralizat, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Casa Nationala de Pensii, care va tine un registru al participantilor si care va determina care este acel 2%.
Cel tarziu din august ne gandim ca, odata incheiat un proces de autorizare, vom da un termen pana la care vom autoriza companii si fonduri. Lista respectiva va fi afisata pe site-ul comisiei, i se va face publicitate si de catre Comisie, si de catre fiecare administrator in parte.

Aceasta procedura de aderare la un fond va avea o perioada limitata impusa prin lege, adica in patru luni de zile de la momentul in care Comisia va anunta inceperea procesului de aderare vor trebui sa opteze. In cele patru luni de zile, Casa Nationala de Pensii, care este institutia de evidenta, va face o evaluare si, daca se constata ca cei care erau obligati, cei pana in 35 de ani, nu si-au depus optiunea, n-au aderat la un fond, vor fi notificati si li se va comunica ca in termen de 30 de zile vor fi alocati aleatoriu la un fond din cele autorizate. Dupa ce se termina si perioada asta de 30 de zile, poate sa inceapa procesul de colectare a contributiilor. Asta inseamna sfarsitul anului. Daca incepem in august, pana in decembrie va fi aderarea si alocarea in forma aleatorie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.