Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a anuntat, ieri, ca, Guvernul a decis ca programul de innoire a parcului national auto sa continue si in 2007, prin alocarea sumei de 49,5 milioane lei. Astfel, vor putea fi inlocuite in cursul acestui an, nu mai putin de 16.500 de autoturisme, care au depasit varsta de 12 ani de la data fabricatiei.
Potrivit ministrului mediului, Sulfina Barbu, "Guvernul a decis sa se continue si in 2007 acest program. In acest an, se vor aloca 49,5 milioane lei, suma care va putea fi folosita pentru scoaterea din circulatie a 16.500 de autoturisme uzate". Ea a amintit ca, in 2005, programul a fost finantat cu 43,8 milioane lei, iar anul trecut au fost alocate 45,3 milioane lei, permitand aplicarea unui program ce a condus la imbunatatirea calitatii aerului, prin reducerea cantitatii de poluanti.

Programul de innoire a parcului auto prevede predarea spre casare a oricarui tip de autoturism mai vechi de 12 ani, in schimbul sumei de 30 de milioane de lei, constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi. Pentru a beneficia de suma de 30 de milioane de lei vechi, proprietarul unei masini uzate trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou. De asemenea, proprietarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie. Pentru achizitionarea unui autoturism nou, in aceste conditii, reducerea de 30 de milioane de lei vechi este acordata o singura data. Romania se numara printre tarile cu cele mai invechite parcuri auto din lume, varsta medie a autoturismelor, de 13,5 ani, reprezentand pragul de casare in multe tari europene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.