In ceea ce priveste situatia tarifelor practicate pe piata locala, Bojinca sustine ca acestea sunt corelate cu nivelul salariilor. "Preturile sunt rezonabile, daca luam in calcul salariile de la noi", sustine fostul presedinte al ANEVAR. Tariful perceput de evaluatori este calculat pe zi. In cazul evaluarii unei proprietati imobiliare, taxa poate ajunge si pana la 150 de euro pe zi. Evaluarea unui apartament costa aproximativ 100 de euro, in timp ce evaluarea unei fabrici, de exemplu, poate ajunge la 2.000 - 3.000 de euro. Lucrarile foarte mari se pot ridica si la 15.000 - 20.000 de euro, iar in cazuri "extreme", in care evaluarea dureaza noua luni sau chiar un an, onorariul poate ajunge la sute de mii de euro.

Care sunt principalele obiecte ale activitatii de evaluare

In prezent, in Romania, evaluarea proprietatilor imobiliare se face, in special, de catre evaluatori imobiliari acreditati de catre ANEVAR. Acestia pot lucra independent, se pot asocia si pot constitui firme de evaluatori imobiliari sau pot lucra ca angajati ai diferitelor institutii.

Tipuri de evaluare:

- evaluarea proprietatilor imobiliare - la solicitarea fie a persoanelor fizice, care vor sa obtina credite ipotecare, fie a societatilor care vor sa garanteze credite bancare sau sa inregistreze valoarea justa in contabilitate;

- evaluarea companiilor - in vederea realizarilor unor tranzactii cum ar fi: privatizari, achizitii, fuziuni, listari/delistari pe piata de capital etc;


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.