Angajatii din institutiile de stat nu vor mai avea drept de semnatura

Geodezia devine profesie liberala, iar geodezii isi vor practica meseria pe baza unei legi speciale, asa cum se intampla in cazul notarilor, medicilor sau avocatilor. Conform legii, salariatii din institutiile bugetare care au un astfel de obiect de activitate nu vor mai avea drept de semnatura, ceea ce va elimina concurenta neloiala.

Conform Legii 16/2007, profesiunea de geodez devine profesiune liberala, dreptul de semnatura fiind acordat de organizatie profesionala, Ordinul Geodezilor din Romania. Autorizarea specialistilor in cadastru trece astfel din mainile statului, de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in mainile unei organizatii profesionale, Ordinul Geodezilor din Romania. Acesta urmeaza sa se constituie in 60 de zile. Desi statul renunta la autorizare si la sanctiuni, mentine totusi controlul, pentru ca orice act normativ trebuie autorizat de ANCPI, explica directorul ANCPI, Mihai Busuioc.

Noua legislatie elimina concurenta neloiala

Conform legii, salariatii din institutiile bugetare nu mai au voie sa capete drept de semnatura. Ceea ce va elimina concurenta neloiala si va demonta monopolul exercitat pana acum de salariatii din primarii, crede Valeriu Manolache, presedintele Asociatiei Patronale de Cadastru, Geodezie si Cartografie. Acestia, prin pozitiile avute in Directiile de urbanism din primarii, aveau acces la lucrarile importante, pe care le puteau rezolva prin propriile firme, impiedicand totodata firmele de cadastru concurente sa obtina hartile de care aveau nevoie pentru a-si executa lucrarile. "Cine lucra la primarie la Directiile de Urbanism controla totul. Acum, daca vrea sa-si pastreze semnatura pleaca de la primarie, isi asuma raspunderea si creeaza locuri de munca in mediul privat", spune Valeriu Manolache. Conform legii, dreptul de semnatura al unei persoane este suspendat cand aceasta indeplineste o functie publica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.