Germania a decis sa impuna masuri tranzitorii romanilor pentru o perioada de cel putin doi ani. In acest timp, romanii pot munci in Germania pe baza acordurilor incheiate intre cele doua tari, astfel:

1. In baza intelegerii dintre Ministerul Muncii din Romania si Agentia Federala a Muncii din Germania, cu privire la medierea lucratorilor romani pentru prestarea unor activitati cu durata determinata. Intelegerea reglementeaza angajarea romanilor ca:

-lucratori sezonieri, pe o perioada de pana la 4 luni/an;

-ajutoare in parcuri de distractii, pe o perioada de pana la 9 luni/an;

-ajutoare casnice in gospodarii cu persoane ce necesita ingrijiri speciale, pentru contracte de maximum trei ani.

Persoanele interesate de unul dintre aceste posturi se vor adresa Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).

2. In baza Conventiei intre Guvernul Romaniei si cel al Germaniei, intreprinderile romanesti pot trimite personal pentru a activa in constructii, curatenie industriala si decoratiuni interioare. Conventia reglementeaza modul in care romanii pot fi detasati, in baza contractelor de lucrari incheiate intre angajatorii romani si partenerii germani. Institutia romana ce pune in aplicare conventia este Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

3. In baza Conventiei intre guvernele celor doua tari, privind ocuparea fortei de munca pentru imbunatatirea cunostintelor profesionale si de limba. Conventia reglementeaza admiterea personalului muncitor cu studii incheiate si cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Aceste activitati sunt permise pentru perioade de un an, cu posibilitatea prelungirii pana la 18 luni. Institutia care pune in aplicare acordul este OMFM.

Intrarea in Germania se face cu pasaport sau carte de identitate, fara obligativitatea vizei. Pentru o perioada de peste trei luni, e necesara o adeverinta cu privire la dreptul de sedere, precum si de un permis de munca. In acest sens, cetatenii se vor adresa Autoritatii pentru straini. Aici vor completa o cerere (tipizat UE), oferta de angajare si chestionarul completat de angajator referitor la conditiile contractului. Permisul de munca nu e necesar pentru rezidenti, liber-profesionisti si pentru persoanele care lucreaza in alte domenii decat constructiile, mijloacele de transport si decoratiunile interioare.

Salarii

Cu exceptia constructiilor, in Germania nu exista salariu minim la nivel national. In constructii, salariile se situeaza intre 1.424 si 1.984 euro/luna, iar in agricultura si in domeniul gastronomiei, intre 800 si 1.200 de euro/luna. Vanzatorii primesc in medie 700 de euro, iar ajutoarele casnice, incepand cu 400 euro/luna. In domeniul medical, infirmierele au salarii situate intre 500 si 1.000 de euro luna, asistentele medicale, intre 1.000 si 1.500, iar medicii, peste 2.000 de euro.

Inscrieri permanente pentru munca

OMFM organizeaza zilnic actiuni de preselectie a solicitantilor de locuri de munca in Germania pentru contracte sezoniere. Se pot prezenta, pentru depunerea dosarelor, persoanele cu urmatoarele calificari, care indeplinesc conditiile mentionate:

Expozanti-lacatusi mecanici, mecanici, electromecanici, electricieni pentru contracte de maximum noua luni in activitati de montare/demontare carusel mobil. Se admit numai barbati cu varsta de maximum 40 de ani, care cunosc limba germana (nivel mediu) si au minimum doi ani experienta, anterioara anului 2006. Carnetul de conducere poate fi un avantaj.

Lucratori in agricultura

Conditii: varsta 20-40 ani; limba germana (mediu), cel putin doi ani experienta;

Lucratori in gastronomie (ospatari, bucatari)

Conditii: varsta 20-40 ani; limba germana (mediu), minimum doi ani experienta, anterioara anului 2006;

Vanzatori

Conditii: varsta 20-40 ani; limba germana (mediu), minimum doi ani experienta, anterioara anului 2006.

Unde va adresati

Departamentului pentru Munca in Strainatate, Calea Victoriei nr.15, Bucuresti, tel.: 021/315.93.44; site: www.omfm.ro, email: dms@mmssf.ro.

Citeste si:

Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, str. Walter Maracineanu nr.1-3, Bucuresti, tel.: 021/315.88.44; site: www.omfm.ro; e-mail: contact@omfm.ro.

Accesand reteaua EURES, la adresa web http://ec.europa.eu/eures, unde gasiti toate locurile de munca disponibile in tarile UE, pentru straini. Aici va veti crea un cont, veti completa un CV si puteti intra pe link-ul de cautare a unui job si aplica la oferta respectiva.

Agentiilor de recrutare.

Documente necesare

Lucratorii care pleaca la munca in Germania prin intermediul OMFM trebuie sa se prezinte la sediul institutiei cu urmatoarele documente:

copie B.I./C.I. si pasaport, cu valabilitate de minimum sase luni;

fisa personala si C.V. (tipizate OMFM);

copii legalizate dupa certificatele de absolvire si/sau calificare si dupa cartea de munca;

certificat de sanatate;

cazier judiciar (original) care sa ateste ca nu au antecedente penale;

declaratie legalizata care sa ateste ca nu au pensie de invaliditate;

declaratie legalizata din care sa rezulte numarul minorilor intretinuti;

dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala/primar, din care sa rezulte ca au notificat acestora intentia de a lucra in strainatate;

dovada experientei in agricultura, daca se opteaza pentru acest domeniu (certificat de producator, adeverinta);

doua fotografii tip pasaport.

Cum va deschideti o afacere

Potrivit precizarilor primite de la Departamentul pentru Munca in Strainatate, in Germania, orice persoana isi poate deschide o afacere, indiferent de nationalitate sau de locul de resedinta. Antreprenorii se impart in oameni de afaceri si independenti.

Om de afaceri este orice persoana care are afaceri in domeniul industriei sau al mestesugurilor. Acesta se va inregistra la Oficiul de autorizare comerciala, urmand a plati un impozit anual.

Infiintarea unei companii in domeniul mestesugurilor, de exemplu, presupune recunoasterea ei de catre Camera mestesugurilor si inscrierea in Registrul mestesugarilor. Antreprenorul trebuie sa fie calificat in domeniu sau sa faca dovada ca a lucrat independent cativa ani.

In functie de cifra de afaceri, exista doua categorii: oameni de afaceri cu activitati reduse si oameni de afaceri cu activitati comerciale. Prima grupa cuprinde patroni ai unor companii cu o cifra de afaceri anuala de maximum 250.000 de euro. Acestia se vor inscrie la Registrul comercial al Oficiului de autorizare comerciala.

Persoanele ce au afaceri de peste 250.000 de euro/an primesc titulatura de oameni de afaceri cu activitati comerciale. Si acestia isi vor inregistra afacerea la Oficiul de autorizare comerciala.

Ca liber-profesionist, se poate lucra in activitati stiintifice, artistice, literare, educationale, medicale, ca avocat, notar, expert cadastru, inginer, arhitect, consultant chimist, auditor, consilier financiar, consultant economic si in domeniul impozitelor, contabil, jurnalist, fotograf de presa, translator si pilot. Pentru practicarea acestor meserii, e necesara inregistrarea la sectia financiara si la asociatia profesionala aferenta meseriei.