- Interviu cu compozitorul Cornel Fugaru

Intruna din zilele trecute, Marius Moga declara cu reget ca "nu are prieteni in juriu", pentru ca ar fi avut conflicte cu toti. Pesemne tot pe teme muzicale, pentru ca nu trebuie sa speri ca decizia unui juriu sa fie luata pe prietenie... Tocmai de aceea am tinut sa discutam cu un profesionist al muzicii usoare romanesti, reputatul compozitor Cornel Fugaru.

A compus peste 600 de lucrari, are la activ 30 de trofee internationale, iar cu doar cativa ani in urma, festivalul "Staua de Aur" organizat de el si sotia sa, Mirela Fugaru a fost declarat de catre FIDOF "Cel mai bun din lume". La editia 2007 a Eurovision a fost membru al juriului pana cand, demn, s-a retras, ne mai suportand scandalurile, haosul si suspiciunile de plagiat care au planat mereu asupra unor piese calificate in semifinale si apoi in finala. Sambata seara, a fost totusi cooptata de catre organizatori in juriu, Mirela Fugaru.

- Care este sentimentul care va incearca acum, dupa finala?

- De dezamagire. In loc sa fie sarbatoare, o bucurie a tuturor, s-a coborat in zone ale suburbanului, calomniei, delatiunii. Facem un caz de parca viata noastra de asta ar depinde. Hai sa fims seriosi, nu e decat un concurs sau, cum se spune despre fotbal, doar un joc care ar fi trebuit sa fie insa altfel. Frumos, profesionist, cu muzica romaneasca de calitate. In schimb, cu ce ne-am confruntat? Cu venin, ura, mancatorie. Chiar sa avem in gena noastra ca popor asa ceva, ca prea se repeta peste tot astfel de scenarii? Doar nu e vorba de viata si de moarte, ci doar despre niste cantece!

- De ce credeti ca s-a ajuns aici?

- Pentru ca nu stim sau nu vrem sa stim care este specificul actual al acestui concurs. Au fost 258 de melodii inscrise, un record de participare, dar chiar si intre cele opt finaliste, cateva nu aveau ce cauta la Eurovision 2007, pentru ca vrem, nu vrem, acest concurs este si un show de televiziune.

Ce nu vor sa inteleaga cei respinsi este ca piesele lor au fost jurizate de oameni de muzica de diverse varste, asa ca sa nu mai fim doar noi, "dinozaurii" cu zeci de ani de experienta, studii academice si o activitate scenica uriasa. Au fost si Andrei Kerestely, Mihai Ogasanu, Andrei Tudor... Nimeni nu are absolut nimic special cu Moga! Decizia eliminarii sale a apartinut organizatorilor, noi doar am fost consultati din punct de vedere muzical.

Pentru ca sunt foarte obiectiv, vreau sa va declar acum: daca nu aveau probelemele legate de nerespectarea regulamentului, cele doua melodii eliminate, ale lui Moga si Rednex feat Ro-mania erau ideale pentru finala de la Helsinki pentru impactul vizual al show-ului. Ambele aduceau elemente romanesti, iar la cea de-a doua, "Calusul" nostru ar fi primit foarte multe voturi, fiind vorba de o trupa scandinava pe scena din Finalanda!

- Marius Moga afirma oricum ca va fi dezavantajat, pentru ca nu are prieteni in juriu...

- Eu sunt un profesionist si dau note obiectiv! Chiar daca nu am relatii cordiale cu Moga, i-am dat nota mare lui Morandi. Apoi, cum sa nu spun ca un fragment muzical seamana cu un altul, cand asa este?! Am apreciat interventia telefonica a colegului si prietenului meu, Ionel Tudor, in cadrul emisiunii "Doppo concurs".

Democratia nu inseamna sa ne amenintam cu tribunalul, una - doua! Ceea ce ne lipseste este RESPECTUL fata de cei care au valoare si au realizat ceva in viata. In acest sens, emisiunea de la TVR a fost adesea stanjenitoare, cu glumite ieftine, insinuari, rautati si mai ales un limbaj inacceptabil pe micul ecran, cu "misto"-uri si alte cele!

- Ce ne puteti spune despre piesa castigatoare cantata de Locomondo?

- IDEEA e buna, realizarea - mai putin. Intersanta ca impact, cu acele declaratii de dragoste in mai multe limbi, dar mai trebuie lucrat la orchestratie, tonalitate (pentru ca toate vocile sa straluceasca), imagine. Elementul estetic este foarte important, nu trebuie sa ne sfiim sa avem umor si chiar autoironie. Sa nu rusineze sa ne ceara sfatul, noua, muzicienilor cu experienta, desi din pacate mai toti, asa cum s-a vazut, au impresia ca stiu totul, in materie de muzica. Sunt tineri, au foarte multe de invatat, numai sa vrea!

- In concluzie?...

- Dureros este ca dupa atatea editii Eurovision si alte experiente asemanatoare, oamenii tot nu vor sa inteleaga ca muzica trebuie sa aduca bucurie, alinare, sa-i faca mai buni. Aceasta arta are noblete, se cuvine nu sa-i invrajbeasca pe oameni, ci sa-i apropie, sa fie mesager pentru iubire, prietenie, nu ura. Intoleranta in toate domeniile este nociva.

Ionel Tudor a spus un lucru adevarat: "Un dialog nu poate exista decat intre persoane cu pregatire comparabila, invitandu-l pe tanarul compozitor sa stea inchis in casa doua saptamani pentru a reusi sa cante la pian macar cu o mana"! Tudor este un compozitor remarcabil, pianist, orchestrator, dirijor al celui mai important big-band din tara, "toba de carte", cum se spune - la fel si fiul sau, Andrei.

Cum se poate ca ei sa fie abordati intr-un asemenea mod? Si cum poate afirma la un post TV un interpret folk ca 90% cel putin din muzica noastra este plagiat? Inca odata ne intoarcem la acelasi lucru: sa invatam mai intai sa ne respectam intre noi si apoi, mai vorbim.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.