O solutie de fatada pentru casa, proaspat intrata pe piata romaneasca, sint lambriurile exterioare din PVC. Dupa anul 2000, 70% din casele de pe continentul nord-american beneficiaza de aceasta tehnologie.

Fatada exterioara din PVC este din ce in ce mai cautata, pentru ca are o durata de viata mare, se intretine si se monteaza usor. Preturile pentru lambriurile din PVC pentru exterior variaza intre 17 si 23 de lei metrul patrat, fara acesorii si manopera.

"Vinzarile in 2006 s-au triplat fata de 2005, iar acestea la rindul lor s-au triplat fata de cele din 2004", ne-a spus Cristian Suma, administratorul Best Products Group SRL. Lambriurile din PVC pot fi montate pe orice tip de constructie. La case de lemn se pot monta direct pe peretii exteriori, folosindu-se cuie galvanizate de 3 centimetri. La casele construite traditional, din caramizi si beton, se monteaza niste sipci verticale din lemn sau din structura metalica asemanatoare cu cea care se foloseste la gips carton, din 50 in 50 de centimetri, prin folosirea diblurilor sau a suruburilor de montaj. Intre acesti montanti se poate introduce termoizolatie constituita fie din vata, fie din polistiren, fara adeziv.

Montati fatada singuri

"Acest sistem se infasoara intr-o hidroizolatie care are rolul de a permite respiratia peretelui, dar si de a impiedica penetrarea apei sau a condensului din atmosfera", a adaugat Cristian Suma. Lucrarea, potrivit lui Catalin Stanciu, manager vinzari la firma Alicarus, poate fi facuta cu succes si de beneficiar. "Asamblarea se incepe mai intii cu sipca de pornire pusa la orizontala cu nivela, cu sipcile laterale la verticala, dupa care se asaza placile", spune Catalin Stanciu, adaugind ca placile pot fi prinse si direct pe zidarie, cu dibluri. Varianta cu cadru este indicata pentru casele care nu au strat de termoizolatie.

In jurul ferestrelor se construieste cadrul din profile de imbinare si se decupeaza placile. Profilurile de imbinare, colturile, benzile de pornire si benzile de finisare sint accesoriile care se folosesc la fatada din PVC. "Accesoriile reprezinta aproximativ 10-15% din costul placarii", a amintit Cristian Suma. Termoizolatia in oricare varianta, fie pentru lemn, fie pentru zidarie, costa in jur de 3 pina la 6 lei mp, in functie de grosime.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.