Chiar si la peste 20 de ani de accidentul nuclear de la Cernobil, in tara noastra se mai inregistreaza, in unele zone, emisii radioactive peste limita normala

Varfurile radioactivitatii de pe teritoriul romanesc sunt undeva in zona Caransebesului si in nordul Olteniei, potrivit hartii emisiilor de Cesiu 137, substanta radioactiva care a ajuns si la noi acum mai bine de 20 de ani.

Harta, intocmita de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), de la Viena, indica zonele poluate cu izotopul radioactiv. Punctele de culoare roz nu arata ca acolo situatia ar fi mai buna, ci marcheaza locurile in care Cesiu 137 a ajuns in cantitati mai mari.

In ceea ce-i priveste pe sarbi si pe bulgari, ei nu au dorit sa furnizeze date despre depunerile de cesiu din tarile lor. Dar zonele albe de pe harta AIEA nu inseamna ca la ei n-ar fi ajuns metalul radioactiv.

Radiografiile dentare sunt mai periculoase

Petele roz indica un nivel de radiatii aflat intre 40 si 185 mii de bequereli/m2 (bequerelul este unitatea de masura a radioactivitatii, n.r.) pe metrul patrat. Chiar daca aceasta doza este mai mare decat normalul, este mult mai putin periculoasa decat s-ar crede.

"Din fericire pentru noi, nu suntem atat de atomici! Cantitatea de radioactivitate care inca se mai degaja din zonele roz de pe harta AIEA, desi mai ridicata fata de normal, nu prezinta totusi un pericol nici pentru cei care tranziteaza aceste zone si nici pentru locuitori", explica Romul Margineanu, cercetator principal gradul 2 la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN HH).

"Practic, timpul unei expuneri de doar cateva secunde la razele unui aparat pentru radiografii dentare poate aduce o doza chiar si de 10 ori mai mare de radiatii fata de expunerea - timp de 20 de ani - la radiatiile din zonele roz de pe harta AIEA", afirma cercetatorul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.