Artistul i omul de afaceri vrea s introduc lucrrile artitilor romani contemporani in circuitul de licitaii

Proprietarul casei de licitaii Monavissa i creatorul controversatului monument din Piaa Revoluiei spune c, in caiva ani, nume celebre ale picturii mondiale - precum Monet sau Manet - vor intra i in coleciile particulare ale romanilor. Motivul este simplu, consider artistul: investiiile in opere de art sunt chiar mai interesante decat imobiliarele, pentru c dau randamente de 100% de la an la an.

- Exist o pia in Romania pentru licitaiile de obiecte de art?

- Ai vzut cum se face piaa. Dac scoate Nstase la vanzare cateva lucrri se vand trei tablouri. Altfel, sunt lucrri extrem de valoroase care nu se vand.

- Nu sunt clieni?

- Este foarte greu s spui c nu exist clieni. Cred c nu se nimeresc s fie interesai in acelai timp. Este o zon extrem de sensibil. i painea o alegi din oferta care exist pe pia, cu atat mai mult o lucrare de art. Nu ii cumperi in fiecare zi aa ceva. Te uii de multe ori i, in momentul in care "rezonezi" cu oferta, decizi s investeti.

Este foarte greu, recunosc, i, personal, cand trec prin astfel de etape, imi dau seama c alegerea este foarte dificil. Fiind de partea cealalt, a cutrii i a aducerii obiectelor pe pia, imi spun: "Ce frumoas este lucrarea asta, este excepional, valoroas, ce bine ar sta undeva". Dac ar fi s devin cumprtor ins, a fi i eu mult mai selectiv. Cumprtorii au devenit mult mai pricepui. Este un adevr - au ajuns s dein resurse financiare astfel incat s depeasc etapele de investiii in cas i main, acum au ajuns la subtiliti. Unii dintre ei au ajuns chiar mari colecionari. S-au documentat i chiar tiu s selecteze.

- Deci exist cumprtori...

- Da, sunt. A aprut, din pcate ins, un fenomen foarte neplcut in Romania dup 1990. Au ieit foarte multe lucrri din ar, pe caiva dolari la inceput. Cine a anticipat cum vor merge lucrurile a investit in aa ceva - mobilier, covoare i, bineineles, in lucrri de art. Acum perioada de rulaj a acestora este alta. Inainte, dac erau cumprate de pe piaa romaneasc, la un interval de un an-doi erau scoase la vanzare.

Erau chiar negustori, s spunem, care investeau i scoteau apoi obiectele la vanzare cand constatau c preul a crescut. Acum au aprut acele persoane care cumpr i ca investiie, dar i pentru "suflet". i atunci ei nu se mai despart de lucrare aa curand. Cei care au nevoie de bani i ar avea lucrri au ateptat i inc mai ateapt, pentru c au observat c piaa a crescut.