Averea va spune in ce conditii primiti autorizatia de defrisare

Furtunile si vremea rea au inceput sa bage spaima in locatarii de la bloc, dar nu numai. Romanii se tem ca arborii batrani din fata casei le pun in pericol viata.

Cei care vor sa scape de primejdie, sau doar tanjesc dupa mai mult spatiu si lumina, trebuie sa stie ca nu pot taia nici macar o crenguta de capul lor. Legislatia este aspra in ceea ce priveste defrisarea arborilor, pentru ca a fost facuta pentru protejarea speciilor rare. Amenzile se incadreaza intre 250 si 500 lei pentru taieri ilegale. Indiferent de motivul invocat, autoritatile va dau aviz de taiere a unui copac numai daca:

- prezinta pericol de prabusire, cu producere de daune;

- este uscat;

- este in declin biologic;

- este scorburos;

- afecteaza retelele subterane de utilitati;

- afecteaza constructiile adiacente (imobile, garduri etc.);

- este amplasat pe un loc unde se vor realiza viitoare constructii aprobate;

- sunt necesare unele lucrari de interes public.

Dupa inregistrarea cererii, autoritatile sunt obligate sa elibereze avizul sau sa respinga solicitarea in cel mult 30 de zile. Angajatii directiilor de mediu recunosc ca, de multe ori, romanii asteapta mai mult de o luna pentru a primi un raspuns. In cazul copacilor aflati pe domeniul public, executia cade in sarcina ADP-urilor, insa, din acelasi motiv, lucrarile lor sunt adesea intarziate.

In Romania exista 35 de specii de arbori ocrotiti prin lege si care necesita aprobari suplimentare pentru defrisare. Printre copacii cu regim special se numara nucul, plopul alb, pinul negru, castanul, platanul, fagul de padure, ulmul de munte, frasinul, gorunul, chiparosul de balta sau tisa. Nici unul dintre acesti arbori nu poate fi taiat fara acordul Academiei Romane si al Directiei de Protectie a Mediului.

Operatiunea costa maxim 300 de lei

Monica Nazare

"Costul unei toaletari sau defrisari depinde de specia copacului, de dimensiunile sale, dar si de pozitionare si de dificultatea interventiei. Insa o toaletare, care presupune indepartarea crengilor, nu poate depasi 200-300 de lei. Un copac taiat costa ceva mai mult pentru ca lucrarea este mai complexa.

Trebuie eliminate intai crengile, sa se tina cont de cablurile de electricitate si abia apoi se doboara trunchiul", ne-a spus Monica Nazare, sef Serviciu Avize din cadrul Directiei de Protectia Mediului si Educatie Eco-Civica Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.