Daca ati fost dat afara de la serviciu si sunteti disperat ca nu aveti din ce sa va intretineti, va informam ca statul se va ingriji, pentru o scurta perioada de timp, de soarta dumneavoastra. Astfel ca, timp de 12 luni, veti putea beneficia de o indemnizatie de somaj in valoare de aproximativ 300 de lei.

Persoanele care nu au un loc de munca, si care nu indeplinesc conditiile de pensionare pot beneficia, potrivit legislatiei, de indemnizatia de somaj. Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din salariul minim brut pe tara. Cum venitul minim din Romania atinge, in prezent, valoarea de 390 de lei, indemnizatia de

Muncitorii catorva uzine brasovene au iesit in strada saptamana trecuta pentru ca au fost anuntati ca vor fi dati afara

somaj va ajunge la aproximativ 300 de lei. Pe acesti bani va puteti baza intre 6 si 12 luni, in functie de cat ati cotizat la sistemul asigurarilor sociale. De exemplu, daca aveti o vechime in munca de cinci ani, fara intrerupere, veti putea beneficia de ajutorul de somaj doar 6 luni. In schimb, cei a caror vechime se incadreaza intre 5 si 10 ani vor avea parte de ea 9 luni. Persoanele cele mai avantajate sunt cele care au in campul muncii mai mult de 10 ani, ele fiind remunerate, de stat, cu 300 de lei, timp de un an. Pentru a putea intra in posesia acestor bani trebuie sa depuneti, in termen de 30 de zile de la data concedierii, la agentia pentru ocuparea fortei de munca, un dosar care sa cuprinda:

- o cerere-tip, in care sa solicitati dreptul de a primi ajutorul de somaj;

- cartea de munca incheiata, copie si original;

- cartea de identitate, copie si original;

- certificatul de nastere si cel de casatorie, dupa caz, copie si original;

- adeverinta medicala din care sa reiasa ca sunteti apt de munca;

- declaratie ca nu prestati activitati remunerate;

- adeverinta eliberata de ultima unitate la care ati lucrat.

Pe toata perioada cat beneficiati de indemnizatie, sunteti obligat, conform legii, sa participati la cursuri de formare si la toate bursele organizate de agentia pentru ocuparea fortei de munca, in colaborare cu patronii interesati sa angajeze. Aveti obligatia de a va cauta activ un loc de munca. Daca se constata ca nu indepliniti conditiile, plata ajutorului de somaj va inceta.

Demisionarii nu primesc indemnizatia

"Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, persoanele care au incetat raporturile de munca prin acordul partilor sau prin demisie nu pot beneficia de indemnizatia de somaj intrucat au renuntat de buna voie la locul de munca. Nici absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant, nu primesc ajutorul". Silviu Bian (foto), presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.