Mai putin de 10% din locuintele romanilor erau asigurate la finele anului 2006, majoritatea fiind situate in mediul urban. Insa, pe langa oferte atractive, companiile de asigurari introduc in contracte si clauze care diminueaza valoarea despagubirilor platite.

Pentru ca la inceputul fiecarui an se incheie cele mai multe polite de asigurare, asiguratorii se intrec in oferte promotionale, care includ reduceri de 5-10% pentru plata integrala a primei. Insa, in ciuda acestora, contractele ascund si cateva elemente pe care asiguratul le trece cu vederea.

Clientul este obligat sa declare societatii de asigurare orice polita deja existenta sau in curs de incheiere, care acopera total sau partial, prin alte contracte, oricare dintre pericolele acoperite prin contractul pe care il semneaza. Astfel, detinatorul unei asigurari de sanatate trebuie sa declare daca polita acopera si accidente de tipul celor casnice, care pot fi cuprinse in polita de rapundere civila. In caz contrar, asiguratul poate pierde orice drept la despagubire. In cazul in care bunurile asigurate fac obiectul unei ipoteci in vederea obtinerii sau garantarii unui credit, asiguratul este obligat sa instiinteze societatea de asigurari. In caz contrar, daca ar exista vreo pretentie cu privire la bunul ipotecat, asiguratorul este exonerat de plata fata de creditor.

Prime aditionale

Asigurarea standard pentru un apartament cu trei camere in suprafata de 100 de metri patrati, construit in Bucuresti in anul 1985, acopera riscurile naturale sau accidentale, ca prabusirea unor aparate de zbor sau terorism, prima de asigurare variind intre 100 si 300 de euro. La aceste sume se adauga asigurarile aditionale, de tipul celei pentru furt, vandalism sau infiltratii accidentale.

Pentru o asigurare incheiata la BCR Asigurari pentru un an, care acopera daunele cauzate, intre altele, de calamitatile naturale, vei scoate din buzunar circa 150 de euro. La un cuantum de 5.000 de euro, suma asigurata ca raspundere civila, prima creste cu 12,5 euro. Politele pentru locuinte de la Allianz-Tiriac se ridica la 290 de euro, iar pentru plata integrala se acorda o reducere de 5%. Daca doresti sa-ti asiguri si bunuri ca mobila sau electrocasnice in valoare de 6.000 de euro, valoarea primei va creste cu 36 de euro la Allianz si cu 14 euro la BCR.

Calamitatile naturale, caderile de corpuri, spargerea unei tevi de alimentare cu apa pot fi riscuri acoperite la Omniasig pentru 225 de euro pe an, platibili in patru rate. La plata integrala, se aplica o reducere care aduce valoarea primei la 190 de euro. Acoperirea riscurilor cauzate de infiltratiile accidentale de apa, in limita a 5.000 de euro, ridica nivelul primei la 235 de euro, la plata in rate. Totusi, chiar daca asiguratul achita integral prima aferenta si asigurarii de raspundere civila, din valoarea despagubirilor pe care ar trebui sa le primeasca se scade o franchiza de 15 euro, astfel ca, din 200 de euro, asiguratul primeste doar 185 de euro.

Nu vor sa piarda

Daca in momentul calcularii daunelor, valoarea de piata a apartamentului asigurat la Omniasig este mai mare decat media a trei oferte de cumparare a locuintei in cauza sau a uneia similare este mai mare decat valoarea asigurata, despagubirea va fi egala cu suma asigurata. In cazul in care valoarea de piata este mai mica, clientul va primi o suma egala cu aceasta, chiar daca valoarea primei acopera o suma asigurata mai mare. Acelasi mod de calcul il aplica si Allianz-Tiriac.

Bunurile portabile urca prima direct proportional cu valoarea lor. Insa exista clauze speciale, care conditioneaza acordarea despagubirilor de localizarea bunului in imobilul asigurat la momentul disparitiei si de prezentarea facturii care sa certifice valoarea bunului la incheierea contractelor de asigurare.

Pentru riscuri ca incendiu sau explozie, inclusiv daunele cauzate de interventia pompierilor, alunecari de teren, Generali nu impune limite de despagubire. In schimb, daca daunele sunt produse de cutremur, societatea acopera maxim 80% din valoarea pagubei, iar pentru cele cauzate de avariile la instalatiile de apa, 10% din suma totala asigurata, minus franciza de 1%. Prima anuala este de 180 de euro.

Furtul bunurilor din locuinta ridica valoarea primei aferente contractului incheiat la Garanta cu 10 euro, pana la 210 euro pe an. Includerea electrocasnicelor in polita costa 3 euro pe an, insa riscurile asigurate nu acopera variatiile de intensitate ale alimentarii cu energie electrica sau virusarea calculatorului. Pentru aceste riscuri se poate incheia o alta polita, prima minima fiind de 50 euro pe an.

Daca in momentul calcularii daunelor, valoarea de piata a apartamentului asigurat este mai mare decat media a trei oferte de cumparare a locuintei in cauza depaseste valoarea asigurata, despagubirea va fi egala cu suma asigurata. In cazul in care valoarea de piata este inferioara, clientul va primi o suma egala cu aceasta, chiar daca valoarea primei acopera o suma asigurata mai mare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.