Cancerul de col uterin afecteaz anual peste 12.000 de romance, majoritatea ajungand la medic in ultima faz a bolii. Statisticile arat c ara noastr se afl pe locul intai in Europa in ce privete mortalitatea cauzat de aceast maladie. Vaccinul care previne infestarea cu virusul Papiloma a ajuns i in Romania, urmand s fie disponibil in farmacii, in cel mult trei luni.

"Acest vaccin este eficient in cazul tinerelor care nu i-au inceput viaa sexual. Totodat, el se adreseaz i femeilor cu varste cuprinse intre 20-26 de ani, care nu au fost contaminate cu virusul Papiloma", ne-a declarat vicepreedintele Societii Romane de Obstetric-Ginecologie, prof. dr. Gabriel Bnceanu.

Medicul spune c vaccinarea presupune administrarea a trei doze la un interval de trei luni. In ce privete preul la care se vor putea achiziiona cele trei doze, acesta se va ridica in jurul sumei de 1.500 RON. Avand in vedere c testului Babe-Papanicolau, cea mai eficient i mai ieftin metod de depistare precoce a cancerului cervical, inc mai reprezint o necunoscut pentru majoritatea femeilor din Romania, este greu de crezut c ele vor scoate din buzunar o sum deloc neglijabil s cumpere acest vaccin. Reprezentani din cadrul Ministerului Sntii ne-au declarat c nu exclud varianta elaborrii unui program naional de sntate care s vizeze maladia in cauz. "Dac specialitii din comisiile de sntate vor recomanda acest lucru, este posibil ca in viitor, Ministerul Sntii s aloce banii necesari unei campanii naionale de vaccinare impotriva cancerului de col uterin", ne-a spus secretarul de stat in Ministerul Sntii, Ervin Szkely.