Chiar daca Bruxelles-ul este considerat unul dintre cele mai importante orase ale Uniunii Europene, preturile apartamentelor sint rezonabile.

Belgia este una dintre tarile care nu au preturi mari la proprietatile imobiliare. Chiar daca este situata in vestul Europei si Bruxelles-ul este unul dintre cele mai importante orase din punctul de vedere al Uniunii Europene, preturile apartamentelor din aceasta tara si in special din Bruxelles nu sint asa de mari precum s-ar crede. Pe de alta parte, nivelul chiriei este destul de mare. Acest lucru este cauzat de faptul ca in Occident nu exista o cultura a proprietarului la fel ca in Romania, iar un procent mult mai mare al populatiei sta in apartamente luate in chirie.

Un alt motiv poate fi si faptul ca majoritatea functionarilor europeni lucreaza in acest oras, iar majoritatea prefera sa inchirieze o locuinta in regim de chirie lunara decit sa o achizitioneze. O data cu integrarea in Uniunea Europeana, romanii care doresc sa devina functionari europeni sau sa locuiasca in Belgia si in special in Bruxelles nu mai trebuie sa isi faca probleme legate de restrictiile de cumparare a unei proprietati imobiliare.

De asemenea, datorita suprafetei mici a tarii, distantele dintre orase nu sint asa de mari, iar achizitionarea unui apartament in alt oras decit Bruxelles, chiar daca prezenta in acest oras este obligatorie, nu reprezinta un impediment. Mai ales daca analizam preturile din aceste orase, care sint mult mai mici decit cele din capitala tarii. De asemenea, acest oras este si cel mai important din punct de vedere economic, politic si cultural din Belgia.

Preturi de capitala

In Bruxelles, preturile locuintelor difera foarte mult in functie de zona in care se afla. Acesta este criteriul definitoriu in stabilirea pretului unui apartament. Asa cum este de asteptat, locuintele situate in zona in care se afla institutiile europene sint destul de scumpe, iar cele aflate in alte zone, in special cele de la periferia orasului, sint ceva mai ieftine. Astfel, o locuinta moderna, de tip studio, situata intr-un imobil mai vechi, insa renovata recent, cu o suprafata de 60 mp, are un pret de 124.000 de euro. In zonele periferice, un apartament de doua camere, ideal pentru un sediu de birouri, cu o suprafata de 76 mp, valoreaza doar 125.000 de euro.

De asemenea, o garsoniera situata intr-un imobil vechi, de la periferie, cu o suprafata de 36 mp, are un pret de doar 69.000 de euro. Apartamentele de trei camere cu o suprafata de 85 mp dintr-un imobil situat la periferie costa 145.000 de euro, iar unul de patru camere cu o suprafata de 90 mp, situat intr-o zona similara, are un pret de 185.000 de euro. Daca insa luam ca exemplu o locuinta situata intr-una din zonele aflate in apropierea institutiilor Uniunii Europene, vom observa ca diferenta de pret este foarte mare.

De asemenea, majoritatea imobilelor construite in aceasta zona sint noi. De exemplu, o locuinta de tip studio situata in aceste zone, intr-un imobil construit recent, cu o suprafata destul de mare, de 75 mp, costa in jur de 208.000 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.