Un pic de realitate, cintec, povesti, fuga in Occident, zeci de ani de tinjire. Iata ingredientele mitului, pe care il sicii cu intrebari.

Ma bucura cintecul Phoenix, dar cind va vad barbat masiv, cu barba, codita, insigne in piept, ma sperii.

Sint periculos? Inseamna ca nu cunosti destul povestea mea. Am fost un bataios. Mama mea m-a invatat ca pentru bine trebuie sa platesti orice pret si atunci pentru mine nu a existat decit alb sau negru. Mi-am riscat si viata pentru asa-zisii mei frati si pentru libertate. Te-ai pus in calea mea? Ai incurcat-o. Imaginea de azi e legata de niste treceri in timp. In Germania eu eram singur cuc. M-au parasit ai mei. Dupa zece ani, Phoenixul a revenit. Or, in perioada asta am invatat de la nemti ce inseamna toti pentru unul si unul pentru toti. Si asta am invatat de la o gasca de motociclisti, cei mai duri posibili, din cele mai dure gasti din nordul Germaniei. Jumatate erau in puscarie si cind iesea jumatatea asta, intra cealalta. Dar nu erau rai, erau halucinati de libertate. Isi bateau joc de circulatie, de politisti. Bun, eu n-am mers pina la capat si i-am parasit.

Cind? Ce limita nu ati putut trece?

Presedintelui nostru i-am spus in 1987: "Pina aici!". Il impuscasera pe unul in fata scenei. Era un festival de muzica. Il impuscasera si ala se scufunda incet, incet in noroiul din fata scenei. Ne batem cu ghioagele, dar gata.

De ce?

Una e sa te bucuri de un joc, de o utopie si alta e sa plateasca cineva pentru aceasta libertate.

Cum ati ajuns sa umblati cu motociclistii?

Nu stiu. Eram onorat ca ma adoptasera. Eram singur si flamind. Si m-au intrebat: "Nu vrei cu noi?". "Fratilor, nu am bani de masina, daramite de motocicleta." Si imediat s-a auzit: "Eu am masina! Te duci si o iei!". Am primit un Audi 100. Dupa o luna m-am rostogolit de pe un munte. Praf s-a facut masina. L-am sunat pe "fratele" meu si i-am spus: "OK, nu mai platesc asigurarea!", mi-a zis fratele motociclist.

Exista Dumnezeu?

Mai, cred ca exista o lege a unui echilibru, pe care noi in permanenta o provocam. Nu cred intr-un mos cu barba care sa-i inghita pe toti cacaciosii si pe toti mafiotii si sa dea picioare in fund celorlalti. Daca Dumnezeu exista asa, eu nu-l recunosc, dar, mai, asta este ceea ce se vede. Toti banditii se aranjeaza, saracii nu au ce minca.

Nu exista Dumnezeu?

Nu cred. Desi exista o gasca de ingeri in jurul meu cind merg cu motocicleta cu 250 pe ora. Si merg mereu asa. Cred ca toti merg in fata mea si spun: "Vine nebunul, vine nebunul!". Am avut zeci de accidente. E a 26-a masina, e a patra motocicleta si nu am vindut nimic. Exista niste energii pe undeva, care se compenseaza. Eu nu fac rau. A, ca-l cert pe prost sau pe rau, asta e bine. Toleranta e boala, vrei sa ajuti lumea? Elimina prostul sau raul! Sau schimba-l!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.