O asistenta medicala de la Bio-Medica, clinica privata aflata in incinta Spitalului Floreasca, este acuzata de o pacienta de vatamare corporala din culpa. Victima acuza personalul Clinicii Floreasca de neglijenta in serviciu, pentru privarea de supraveghere medicala calificata.

Codruta Iovanas, internata pentru o interventie chirurgicala, a iesit din spital cu arsuri de gradul I si II provocate de trei sticle umplute cu apa fierbinte, aplicate direct pe pielea picioarelor. Drama femeii a inceput la 28 ianuarie 2004, zi in care a fost programata pentru o interventie chirurgicala. Mai precis, tanara de 28 de ani urma sa fie operata de apendicita la Spitalul de Urgenta Floreasca. Pentru ca spitalul era arhiplin, Codruta a decis sa fie "cazata", contra cost, intr-una din rezervele administrate de SC Bio-Medica International SA, tot in incinta spitalului.

Mutarea s-a facut in baza unui contract semnat de Codruta Iovanas cu SC Bio-Medica International SA. Femeia s-a obligat sa plateasca 50 de euro pentru fiecare zi de spitalizare, conditie stipulata in contract. In ziua operatiei, dupa terminarea interventiei de apendicectomie, efectuata de doctorul Constantin Tanase, pacienta a fost transportata in rezerva nr. 406, administrata de Bio-Medica.

La scurt timp insa, Codruta a inceput sa acuze frisoane deosebit de puternice. Aflata inca sub influenta anesteziei, tanara a rugat personalul Bio-Medica sa-i mai aduca inca o patura. Numai ca dorinta pacientei a condus la o neglijenta medicala grava. Pentru a o incalzi pe Codruta Iovanas, asistenta a adus trei sticle de plastic pline cu apa clocotita pe care le-a aplicat direct pe piele, in zona picioarelor. Intrucat picioarele femeii erau amortite total ca efect al rahianesteziei, aceasta nu a simtit fierbinteala sticlelor. Dupa ce si-a revenit, Codruta a simtit dureri groaznice si usturimi acute in zona picioarelor. Ulterior s-a constatat ca sticlele cu apa fierbinte i-au provocat pacientei arsuri multiple pe aproape toata lungimea picioarelor.

ARSURI DE GRADUL I SI II

Diagnosticul a fost confirmat in noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2004 atat de conducerea Bio-Medica, prin directoarea Patricia Sprancenatu, cat si de medicii Spitalului de Urgenta. In biletul de iesire, eliberat de Spitalul Clinic de Urgenta la 2 februarie 2004, apar urmatoarele observatii: "Postoperator, pacienta sufera arsuri termice de contact (sticle cu lichid fierbinte) dupa cum urmeaza: arsura gradul II regiune trohanteriana dreapta si fata anterolaterala coapsa stanga; arsura gradul I fata interna gamba dreapta si arsura gradul I fata interna calcai stang".

Mai mult, conform certificatului medico-legal eliberat pe 6 februarie 2004, Codruta Iovanas prezenta "leziuni de arsura ce s-au putut produce prin contact cu corp fierbinte (sticle cu apa fierbinte)". La 23 februarie 2004, tanara a fost supusa unei interventii chirurgicale reparatorii, efectuata de profesorul Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Spitalul de Urgenta Bucuresti. Numai ca efectul arsurilor nu a fost inlaturat decat partial.

"Au ramas urme evidente care ma afecteaza nu numai fizic, dar si psihic, deoarece aspectul estetic ma consuma in fiecare zi. Asistenta de la Bio-Medica nu avea voie sa faca nimic fara a o informa pe asistenta de garda a spitalului. Cu toate acestea, ea a actionat si nu a spus nimanui nimic", ne-a declarat Codruta, puternic afectata de ceea ce i s-a intamplat.

In toata perioada de recuperare, pacienta a urmat tratamentul recomandat de profesorul Lascar, dar pe propria cheltuiala. Mai precis, medicamente cum ar fi Contractubex, Xeragel si Kelofibrase, precum si corsetul elastic, plasturii de silicon si multe altele. Toate acestea intra intr-un tratament extrem de costisitor care, urmat cu strictete, ajunge la aproximativ 500 de euro pe luna. Din acest motiv, in momentul de fata, pacienta se afla in imposibilitatea financiara de a-l mai continua.

INDIFERENTA

Sfatuita de medici si de avocati sa nu "faca valuri", Codruta Iovanas a incercat sa ajunga la o intelegere cu "vinovatii", privind suportarea costurilor tratamentului reparator. Numai ca aceste tentative de conciliere s-au lovit de "indiferenta" reprezentantilor Bio-Medica si ai Spitalului de Urgenta. "Intotdeauna au gasit motive sa se sustraga, sa tergiverseze si sa lase impresia ca ei nu au timp pentru asemenea nimicuri. In tot acest timp mi-au dat impresia ca ei sunt cei care imi fac o favoare acceptand concilierea", marturiseste Codruta.

Convinsa ca cei care i-au facut rau trebuie sa plateasca, femeia a hotarat sa nu-si mai targuiasca integritatea corporala si sa infrunte hatisul legislativ "specific romanesc". Dupa un an de la acest eveniment, femeia a facut abia un pas: a depus plangeri penale impotriva SC Bio-Medica SA si a Spitalului de Urgenta Floreasca. Toate documentele se gasesc la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Personalul medical al clinicii Floreasca este acuzat de "savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu" pentru faptul ca, dupa operatie, a fost lasata fara supraveghere medicala calificata. Plangerea a fost trimisa de procurori la Sectia 1 de Politie. Pe aceasta cale insa dreptatea intarzie sa apara. Ancheta este inca in faza de inceput, deoarece partea reclamata nu s-a prezentat la Politie pentru a depune marturie.

Codruta Iovanas a vrut sa se asigure ca "afacerea" nu va fi musamalizata si a trimis un memoriu in atentia fostului ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan. Ca urmare a acestui demers, in momentul de fata se desfasoara o ancheta atat la Colegiul Medicilor, cat si la Ordinul Asistentilor din Romania (OAR). La solicitarea presedintelui OAR - filiala Bucuresti, Gheorghe Georgescu, asistenta-sefa de la Bio-Medica s-a prezentat la sediul institutiei pentru a depune o declaratie.

Conform acesteia, asistentele de la Bio-Medica nu detin autorizatie de practica medicala. "Dupa ce am terminat ancheta, am constatat ca asistenta vinovata in acest caz nu avea autorizatie de libera practica. Cei de la Bio-Medica vor veni in instanta si va trebui sa recunoasca lipsa autorizatiilor", ne-a declarat presedintele Georgescu, care sustine ca pacienta "are dreptate fara nici un comentariu". In legatura cu acest fapt, Radu Jianu, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Bio-Medica, ne-a declarat ca nu a fost informat daca "ele (asistentele - n.r.) au sau nu autorizatie de practica medicala, dar, daca legea cere asa ceva, atunci cred ca au autorizatie".

AMENINTARI

"In tot acest timp nu am primit nici un fel de sprijin din partea Bio-Medica. Practic, s-au comportat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. M-au ignorat in totalitate si au refuzat orice fel de dialog, parand chiar deranjati. Mi s-au facut reclamatii indirecte cum ca incerc sa-i amenint si ca nu le place deloc atitudinea mea. Nu numai ca nu imi suporta cheltuielile pentru tratament si ca nu au dorit sa imi ofere "cazare" in cadrul rezervelor amenajate in Spitalul de Urgenta pentru operatia de chirurgie reconstructiva din februarie, ci, mai mult, mi-au spus extrem de direct ca situatia mea nu reprezinta o prioritate pentru institutia lor", ne-a declarat Codruta Iovanas.

Mai mult decat atat, tanara sustine ca Radu Margineanu, fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Bio-Medica SA, a sfatuit-o "prieteneste" sa nu mai mentioneze "posibilitatea de a implica presa" in acest caz, pentru ca, in momentul in care s-ar face public, va fi data in judecata pentru calomnie. Asistenta, care i-a provocat tinerei arsuri de gradul I si II, a fost concediata imediat dupa incident.

"NU SUNTEM VINOVATI"

Fostul ministru al Sanatatii, conf. dr. Daniela Bartos, ne-a declarat ca Spitalul de Urgenta Floreasca nu poate fi tras la raspundere in acest caz, pentru ca asistenta acuzata nu este salariata spitalului. "Intre Spitalul de Urgenta si Bio-Medica nu exista decat un contract de inchiriere pe spatiu. Nimic mai mult. Iar asistenta respectiva nu este angajata noastra. Nu putem fi trasi la raspundere pentru greseala angajatei Bio-Medica", a mai spus dr. Bartos. In ceea ce priveste acuzatiile referitoare la privarea Codrutei Iovanas de supraveghere medicala calificata, fostul sef al Sanatatii a mentionat ca "doamna (n.r. - Codruta Iovanas) a ales sa stea la clinica privata Bio-Medica. Drept urmare, acestia din urma si-au asumat partea de supraveghere".

HOTARARE

"Reclamatia vizeaza o asistenta medicala, iar noi ne ocupam numai de cazurile in care sunt implicati doctori. Cu toate acestea, la 2 martie, Comisia de Disciplina va judeca acest caz"
Florian Lungu
consilierul presedintelui Colegiului Medicilor Bucuresti

INSTANTA DECIDE

"Cu ea vom lamuri problemele in justitie. Tot timpul a incercat sa faca presiuni asupra noastra pentru a primi o anumita suma de bani. Vom vedea cine este vinovat. Daca vom fi noi gasiti vinovati, atunci vom plati in locul asistentei care i-a cauzat arsurile, dupa care o sa deschidem actiune impotriva acesteia pentru a ne recupera banii. Multa lume vrea sa faca averi de pe urma altora, dar exista institutii care vor hotari prejudiciile"
Radu Jianu
presedintele CA al Bio-Medica


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.