Sexul frumos a ajuns sa domine aproape toate profesiile juridice din Romania, punandu-i serios pe ganduri pe barbatii din sistem

Numarul din ce in ce mai mare de judecatoare, avocate, procuroare si notarite nu revolutioneaza doar limba romana, in care genul feminin nu exista pentru a defini profesiile juridice, ci si intreg sistemul. Aceasta deoarece piata de munca a Dreptului este acaparata, incetul cu incetul, de femei.

Actualul procuror general, Laura Kovesi, prima femeie care ocupa aceasta functie dupa 1989, considera ca optiunea femeilor spre acest domeniu "este determinata de abilitatea acestora pentru activitati desfasurate in locuri fixe. Respectiv de inclinatia lor spre conformism, spre lucruri clare si stabile, in care rolul protector al femeii e apreciat a fi mai pregnant". Ultimele mandate la carma Ministerului de Justitie au fost preluate tot de femei.

La sfarsitul anului trecut existau in judecatorii 3.909 judecatori in functie, din care 2.718 femei, potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii. O proportie similara se intalneste si la Inalta Curte de Justitie, unde doamnele judecator sunt in numar de 83, barbatii fiind doar 29.

Doar in procuratura barbatii mai au un usor avantaj

Doar in cazul procurorilor, barbatii mai au un avantaj numeric, mic si fragil. La un total de 2.275 de procurori, 1.065 sunt femei. Si in activitatea notariala femeile fac legea. La sfarsitul anului trecut profesau 1.005 femei-notar, fata de doar 532 de notari. La nivel national, din cei peste 17.000 de avocati, 58% sunt femei, conform datelor de la Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR). "O explicatie a cresterii numarului doamnelor in aceasta profesie liberala este si deschiderea spre consultanta juridica, pe langa cea de avocat pledant", afirma avocatul Calin Andrei Zamfirescu, presedintele UNBR.

Nici Capitala nu face exceptie. Din totalul de 7.200 de avocati, aproape 60% sunt reprezentante ale sexului frumos. In cifre, "scorul" este de 4.249 de avocate la 2.950 de avocati. "Ca o prima explicatie ar putea fi faptul ca baietii se maturizeaza mai greu. Daca ne uitam la tinerii de astazi, vom gasi mult mai multe fete care stiu ce vor sa faca in viata, spre deosebire de baieti", este de parere avocatul Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.