"Putea sa faca toate marile personaje tragice" Colegii spun ca sotia lui Florin Calinescu, care va fi inmormintata azi, a fost o actrita talentata, de o frumusete aparte

Florin Calinescu isi plinge sotia, decedata luni noapte, dupa o grea suferinta. Viata lui Anmary (cunoscuta si drept Ana-Maria) Calinescu nu a fost una obisnuita. A fost genul de om despre care s-ar putea face un film, dar ar fi foarte greu sa gasesti pe cineva care sa joace rolul principal.

Nascuta la 28 februarie 1958, Anmary devine studenta la actorie in 1979. Dintre toti candidatii, a luat cea mai mare nota. Remarcata de la inceput pentru frumusetea ei aparte, Anmary promitea sa aiba o cariera rasunatoare.

"O personalitate puternica"

"Toti spuneau ca va fi o a doua Olga Tudorache, pentru ca era o personalitate puternica, cu o forta care nu se consuma dupa ce trec bujorii din obraji", spune Dragos Galgotiu, cel mai bun prieten al lui Florin Calinescu, cu care a si fost coleg de an. "Si putea sa faca toate marile personaje tragice la orice virsta", adauga el. "A fost prima dintre noi care s-a maritat, mi-aduc aminte de nunta ei", spune Puiu Jipa, actor in Rimnicu Vilcea, coleg de an cu actrita. "Era foarte frumoasa si usor inaccesibila, avea o frumusete aparte", continua Jipa.

O dragoste furtunoasa

Povestea de dragoste a lui Florin si Anmary a fost furtunoasa, isi amintesc apropiatii: doi tineri carora nu le pasa decit de dragostea dintre ei. Dedicati complet unul altuia pina la a lasa deoparte pentru o vreme meseria. Ceea ce Anmary a si facut. "Am inlocuit-o intr-un turneu cu unul dintre spectacolele de anul patru, pentru ca ramasese insarcinata", spune o alta colega de an, Mirela Nicolau, acum actrita la Giurgiu. "A lucrat toate repetitiile, chiar si pina la premiera, dar pe urma n-a mers mai departe", adauga Nicolau.

"O delicatete artistica extraordinara"

In timpul facultatii a jucat in doua spectacole, "Zbor de sticleti", in regia lui Dem Radulescu, si "Niste tarani", de Catalina Buzoianu.

Chiar in ultimul an de facultate a lucrat si la "Dreptate in lanturi", de Dan Pita, povestea lui Pantelimon, ultimul haiduc din istorie, film in care a jucat rolul sotiei eroului principal, interpretat de Ovidiu Iuliu Moldovan.

"E un film la care eu tin foarte mult si la care ea a lucrat cu o delicatete artistica extraordinara", isi aminteste Dan Pita. "Imi pare foarte rau ca nu mai e. Imi pare rau si pentru Florin", mai spune regizorul.

"Un destin extrem de dureros"

Abia in 1986 s-a angajat la Teatrul Mic, unde a debutat intr-un spectacol al lui Dragos Galgotiu, "O femeie draguta cu o floare si ferestre spre nord". Intimplarea face ca si ultimul ei spectacol sa fie regizat tot de Galgotiu: "Circul", de Arthur Schnitzler, din distributia caruia facea parte un alt actor disparut, Dinu Manolache.

"A fost un destin extrem de dureros, care a trait tot timpul cu senzatia ca nu conteaza ce se intimpla pentru ca mai exista si ziua de miine", spune acelasi Dragos Galgotiu. "A incercat sa-si faca meseria asta intotdeauna cu fruntea sus", spune un alt coleg, Marian Rilea.

"Meseria asta e o poveste de sansa. Daca ai sansa, existi, daca nu ai sansa, e o gluma sa crezi ca poti face singur", continua el. "Sint roluri, unele care te marcheaza pentru toata viata, si roluri care te multumesc, cel putin sufleteste, pentru ca ai incercat sa le faci. Poate ca pentru ea atit a fost de ajuns", adauga Rilea.

"A fost un fel de liniste in viata ei"

Toti colegii actritei, in afara celor din provincie sau din afara tarii, vor fi astazi la inmormintarea de la Cernica. Va lipsi Theodor Marinescu, disparut si el cu doi ani in urma.

"E o pierdere mare, doi oameni, pentru o generatie atit de tinara", spune Puiu Jipa, a carui premiera de marti seara cu "Visul unei nopti de vara", la Vilcea, a fost umbrita de vestea trista.
"A fost un fel de liniste in viata ei pina cind a aparut tragedia asta din umbra pe neasteptate. Sint socat si pling de azi-dimineata intr-una", spune Dragos Galgotiu.

Calinescu, intre casa si capela de la Cernica

Trist, indoliat, cu privirea goala, Florin Calinescu face drumuri intre casa, unde sint cei doi copii (in virsta de 17 si 19 ani), si capela Manastirii Cernica, unde este depus trupul neinsufletit al sotiei.

Calinescu a stat toata noaptea de marti spre miercuri in capela, jelind singur. "Am stat si azi-noapte, mai stau si azi, stau cit pot cu ea, dar trebuie sa merg si la copii", a spus ieri, la amiaza, printre oftaturi, mai mult soptit, actorul. Abia a putut deschide gura, buzele ii erau uscate si umflate. Imbracat in negru, intr-o geaca simpla si cu o caciula trasa pe frunte, actorul si realizatorul de televiziune nu aducea nicicum cu acel Floriiiiiin Calinescu, amfitrionul jovial din fata camerelor de luat vederi.

Prietenii si apropiatii, discreti

Mihai Dinvale, directorul adjunct al Teatrului Mic, abia intors de la Cernica ieri dupa-amiaza, a confirmat dorinta sefului sau, Florin Calinescu, directorul aceleiasi institutii, de a avea liniste pentru a-si plinge crestineste sotia. La capela au venit doar familia si prietenii care au cunoscut-o pe Anmary Calinescu. Actorul Gheorghe Visu vrea si el sa fie alaturi de Calinescu la priveghi. "Cred ca tot noaptea ma voi duce si eu, numai sa am cu ce ajunge la Cernica", a spus el.

Manastirea Cernica este impinzita de oamenii de paza. Acestia trebuie sa tina la distanta presa de capela, unde este depus corpul neinsufletit al Anei-Maria Calinescu. Bodyguarzii, angajati pentru a asigura discretie, au fost instruiti sa instiinteze curiosii si presa, pe un ton ferm, ca nimeni nu are voie sa treaca spre capela. Aceasta este dorinta sotului vaduv, sa nu ii fie tulburat priveghiul, ultimele momente petrecute alaturi de Anmary.

Colegii din Media Pro sint alaturi de Florin Calinescu

Atunci cind pierzi pe cineva drag, cuvintele sint de prisos. Suferinta nu poate fi alinata cu nimic. Poate doar putin cu gindul ca exista foarte multi oameni care, in aceste clipe grele, sint alaturi de tine si te vor puternic pentru a putea trece mai departe. Nu ca sa uiti, ci doar ca sa continui ceea ce ea ar fi dorit sa faci. Colegii din Media Pro sint alaturi de Florin Calinescu si cei doi fii ai sai in aceste momente de grea suferinta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.