Dispozitivul, manevrat cu telecomanda. Cobalcescu, Meridian si Apolodor, in vizor. Capetele de acuzare: evaziune si inselaciune

Taximetristii din Bucuresti au cazut in plasa politistilor si a ofiterilor de la Serviciul Supravegheri Operative, dupa ce pe masinile apartinand unor firme importante au fost descoperite dispozitive care denaturau valoarea cursei. Moda sistemelor aplicate pentru dereglarea aparatelor de taxat a prins, se pare, foarte repede, din moment ce politistii bucuresteni au anuntat, ieri, ca deja se poate discuta despre un fenomen in Bucuresti.

Asadar, daca pana acum nu ati facut-o, e timpul sa va feriti de escroci! Anchetatorii au precizat ca, deocamdata, 5 persoane sunt anchetate pentru evaziune fiscala, complicitate la aceasta infractiune si inselaciune. Este vorba despre Vasile Barladeanu, un bucurestean in varsta de 51 de ani, de profesie electronist, care a fost prins in flagrant exact cand "echipa" cu un astfel de dispozitiv o masina apartinand firmei Cobalcescu. Barbatul a fost capturat, miercuri, dupa mai multe zile de filaj, asupra sa fiind descoperite componente pentru adaptarea montajelor electronice la orice fel de aparat de taxat existent pe taxiurile din Capitala. Montarea aparatului a fost facuta cu acordul lui Adrian Iordache, sofer la compania Cobalcescu.

Astfel de aparate, spun politistii, au fost descoperite pe alte doua masini apartinand firmelor Meridian si Apolodor, dar si pe masinile unor persoane fizice care au efectuat curse in regim taxi.

Dispozitivul descoperit de oamenii legii este actionat printr-o telecomanda si are rolul de a altera memoria aparatului de taxat. Practic, distanta reala parcursa de taxi este multiplicata printr-o simpla apasare de buton, astfel ca orice cursa efectuata de masini "dotate" cu astfel de aparate costa cu mult mai mult decat in realitate. Au fost situatii, au precizat anchetatorii, cand pretul cursei a fost triplat. Acest fapt a fost constatat si de specialistii Directiei Regionale de Metrologie Legala Bucuresti.
Toate masinile care efectueaza curse in regim taxi in Capitala vor fi verificate, in zilele urmatoare, pentru depistarea tuturor aparatelor montate ilegal care denaturau traseul si costul calatoriei.

Mergeai 2 km, plateai 6 sau 8 km

Ancheta in acest caz a fost declansata de politistii bucuresteni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), alaturi de Serviciul Supravegheri Operative si Investigatii, cu sprijinul Brigazii Politiei Rutiere, incepand cu luna octombrie 2006. "La acel moment a inceput documentarea activitatii unei grupari infractionale semnalata pe raza Capitalei, care, prin mijloace frauduloase, a inselat beneficiarii prestarilor de servicii in regim de taximetrie", a anuntat, ieri, printr-un comunicat Politia Capitalei. Potrivit comisarului-sef Viorel Naghi, din cadrul SIF, in urma realizarii unei expertize a traseului urmat de masinile care aveau montate astfel de aparate, s-a constatat ca sumele incasate de la clienti erau de 2 sau 3 ori mai mari decat costul real al cursei.

"Clientul mergea 2 km, dar platea ca si cum ar fi parcurs 6 sau 8 km. De la 3, 91 lei, calatorilor li s-au cerut 13,64 lei, de la 3,84 lei s-a platit 8,43 lei iar de la 4,10 lei s-a emis bon pentru 10,20 lei., a declarat, ieri, acesta in cadrul unei conferinte de presa. Verificarile efectuate pana in acest moment nu au dat la iveala fapte care ar putea sa incrimineze si conducerea firmelor de taxi la care erau angajati soferii in cauza. In functie de rezultatele anchetei, soferilor in cauza li se va retrage licenta de a efectua curse in regim taxi.

Cu ocazia continuarii verificarilor, dupa prinderea in flagrant a lui Barladeanu, la data de 31 ianuarie a.c., au fost constituite echipe mixte formate de politisti si specialisti ai Directiei Regionale de Metrologie Legala Bucuresti, constatandu-se ca aceleasi dispozitive au mai fost montate si folosite in trafic si de alte autoturisme. Aparatele de taxat ale masinilor, apartinand firmelor Meridian si Apolodor, precum si altor 2 persoane fizice autorizate, care aveau montate ilegal aceste dispozitive electronice, au fost expertizate in aceeasi zi. Autoritatile au stabilit ca memoria acestora a fost alterata, incasandu-se in plus sume de bani dublate sau chiar triplate, fata de costul legal al curselor efectuate. Cercetarile in acest dosar sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4.

200 lei pentru dispozitiv

Vasile Barladeanu, initiatorul grupului, este un fost angajat al Institutului National de Metrologie Legala din Capitala. Dispozitivele pe care le adapta pentru a le monta pe taximetre erau, de fapt, niste aparate folosite pentru usile de garaj. "In functie de cat de mult dorea soferul sa incaseze pentru o cursa, atat de mult modifica el dispozitivul. In magazin piesa costa 70 lei, iar angajatilor de la firmele de taxi care le montau pe autoturisme li se cereau 200 lei. Intr-o singura luna, persoana in cauza a achizitionat 50 de astfel de aparate", a precizat comisarul Naghi.

Anchetatorii mai spun ca dupa ce dispozitivul era in stare perfecta de functionare, soferul putea sa-l actioneze din telecomanda pe care o tinea in buzunar, ori din alt loc ferit de ochii calatorului. Ancheta in acest dosar a fost declansata in urma zecilor de reclamatii primite de la bucurestenii care au observat ca ceva este in neregula, dupa ce au platit sume consistente pentru o calatorie cu un taxi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.