Bucataria egipteana foloseste toate verdeturile si legumele ce cresc de-a lungul Vaii Nilului. Aceasta este totodata caracterizata de folosirea unor ingrediente care o fac diferita de celelalte. Egiptenii folosesc la prepararea bucatelor foarte mult chimen si coriandru, care dau o savoare specifica preparatelor.

Egiptenii sunt considerati a fi un popor extrem de ospitalier. Din acest motiv, in cazul in care aveti ocazia sa intrati in casa unui egiptean trebuie sa fiti atenti sa nu afirmati ca va place ceva din ceea ce ii apartine, pentru ca acesta, fara sa se gandeasca un minut, va lua decizia de a va darui obiectul cu pricina. Neacceptarea cadoului este considerata o adevarata ofensa. De asemenea, nici invitatia la masa nu trebuie refuzata, fiind catalogata drept o jignire suprema.

Un pranz egiptean incepe de fiecare data cu un fel de aperitiv ce poate cuprinde masline, sambousek (ravioli fripti umpluti cu carne sau branza), fila (pachetele din foi de paste umplute cu carne sau branza), falafel (aripioare prajite) sau tursci (napi si castraveti murati). Unul din aperitivele traditionale este "ful medames", preparat din fasole egipteana tinuta pentru mai multe ore in ulei de masline, lamaie si chimen. Dupa ce se scot deasupra boabele se adauga usturoi, ardei iute si patrunjel. "Ful medames" merge foarte bine alaturi de "michoteta", o salata rustica pe baza de branza de oaie, ceapa rosie si castravete.

Painea, rotunda si moale, este servita cu aproape toate felurile de mancare. Aceasta este taiata adesea in doua parti pentru a fi umpluta cu salate.

Fara carne de porc

Verdeturile (khodar) si salatele (salatat) au un rol fundamental in dieta locala. Egiptenii cultiva multe vinete. Un preparat facut din aceste legume este "baba ghanouj", un piure de vinete prajite, si "tahina" (un condiment pe baza de susan cu gust sarat).

Pestele se numeste "samak". Se spune ca cel mai bun este cel din orasele de pe coasta, in timp ce pestele din Nil nu este comestibil. Egiptenii au o maniera simpla de a prepara pestele: il frig sau il coc. Supele de peste sunt foarte raspandite. Una dintre retetele cele mai gustoase este "samak tarator", un peste prajit si apoi acoperit in totalitate cu sos tarator pe baza de suc de lamaie si susan.

Egiptenii nu consuma carne de porc, carnea de oaie si de miel este cea mai raspandita. Adevarati specialisti in prepararea fripturilor, egiptenii aleg de fiecare data bucatile cele mai slabe, pe care le impaneaza cu verdeturi. Alexandria este faimoasa pentru platoul numit "siman meshwi", bucati de carne marinate in chimen. La fel ca si carnea, si dulciurile sunt rezervate ocaziilor speciale. Chiar daca pentru multi europeni poate parea un desert mult prea dulce, "baklawa" este un produs care merita incercat cel putin o data in viata. Acesta este facut din foi foarte subtiri, umplut cu un amestec ce contine multa nuca si imbibat intr-un sirop foarte dulce. Cel mai popular desert in Egipt este cel numit "om Ali" (mama lui Ali), care a aparut relativ recent si se prepara din smantana si lapte. Pentru a pune punct unei mese specific egiptene, nimic nu este mai placut decat o placinta de fructe, aromata cu esenta de trandafiri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.