Castigurile depasesc 1.500 de euro

Spania este unul dintre statele Uniunii Europene care a impus lucratorilor romani o perioada tranzitorie de doi ani pe piata muncii, insa cu toate acestea, nu a limitat numarul meseriilor pentru care pot opta cetatenii romani pe teritoriul spaniol.

In perioada de tranzitie, romanii pot lucra in Spania ca salariati, in regim general, ca salariati sezonieri si ca lucratori pe cont propriu. Lucratorii romani trebuie sa intre in posesia unei autorizatii de munca. Aceasta va fi solicitata de catre angajator, dupa incheierea contractului cu angajatul. Pentru o perioada de munca mai mare de sase luni, romanii au nevoie in plus si de viza de munca, pe care o pot obtine de la Ambasada Spaniei din Romania. (Recent, ministrul spaniol al muncii, Jose Caldera, a declarat ca aceasta viza ar putea fi in curand eliminata. Oficialitatile romane au contestat viza de munca, deoarece incalca prevederile legislatiei comunitare, n.r.)

Posturi disponibile

Potrivit atasatului pe probleme de munca din cadrul Ambasadei Romaniei de la Madrid, Catalin Boicu, Spania nu a limitat numarul meseriilor pentru romani, spre deosebire de alte tari din UE. Acestia pot lucra in orice domeniu, la fel ca si cetatenii autohtoni.

In prezent, angajatorii spanioli au transmis la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) un numar de 1.600 de posturi disponibile pentru romani. Dintre acestea, 1.172 sunt in agricultura, iar alte 436 vizeaza urmatoarele meserii: tamplar, operator masini textile, muncitor agricol, macelar, sofer camion, chelner, dulgher, sudor, fierar si betonist. Si in aceasta luna, OMFM organizeaza inscrieri pentru femeile care vor sa lucreze in agricultura. Singura conditie este legata de varste, care trebuie sa fie cuprinse intre 18 si 45 de ani.

De asemenea, pana pe 13 februarie, OMFM organizeaza selectii pentru barbatii care vor sa lucreze ca soferi pe camion si care indeplinesc urmatoarele conditii: au intre 25 si 35 de ani si experienta de minimum doi ani, dovedita cu carnet de munca. In plus, OMFM organizeaza actiuni permanente de inscriere pentru urmatoarele meserii: drujbist, fasonator, macelar, ospatar, bucatar, asamblor profile de aluminiu si geamuri termopan, fierar-betonist, dulgher, zidar, electrician, tinichigiu-vopsitor auto, faiantar-mozaicar, electrician, mecanic autobuze si camione, mecanic utilaj greu, mecanic hidraulic, electromecanic auto, instalator aer conditionat, cazangiu, sudor, sofer tir.

Salarii

Ca urmare a cresterii salariului minim pe economie, in Spania, cu 29,70 de euro, un lucrator roman poate castiga in aceasta tara minimum 570,60 euro/luna. Suma minima stabilita pe zi lucratoare a fost fixata la 19,02 euro.

Lucratorii din domeniul casnic vor primi un minimum de 4,47 euro/zi.

Lucratorii sezonieri care muncesc pentru o societate pana la 120 de zile pot primi in jur de 27,02 euro/zi. In agricultura (de exemplu, la culesul capsunilor), castigurile ating valoarea de 30 euro/zi, mergand pana la un salariu lunar de peste 1.100 de euro. In industrie, salariile sunt situate intre 800 si 1.200 de euro pe luna. In gastronomie si in transporturi, salariile depasesc 1000 de euro/luna, iar in constructii sunt situate intre 900 si peste 1.500 euro/luna.

Documente necesare

Romanii care pleaca la munca in Spania prin OMFM trebuie sa depuna personal la sediul institutiei un dosar care sa contina urmatoarele documente:

• copii dupa buletin si pasaport cu valabilitate de minimum 6 luni (se mentine valabilitatea vizei de munca din pasaport, pentru lucratorii ce vor sa munceasca mai mult de 6 luni);

• cazier judiciar;

• copii legalizate dupa actele de studii si certificatele de calificare;

• copie legalizata dupa cartea de munca ori declaratie ca nu au carnet de munca;

• adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca sunt sanatosi;

• Curriculum Vitae si fisa personala (completate pe modelele de la sediul OMFM);

• doua fotografii tip pasaport;

• declaratie din care sa rezulte ca nu au pensie de invaliditate;

• declaratie din care sa rezulte numarul minorilor aflati in intretinere;

• dovada de la Serviciul Public de Asistenta Speciala din care sa rezulte ca a notificat acestuia intentia de a lucra in strainatate.

Persoanele selectate vor fi anuntate sa se prezinte la interviuri, in prezenta angajatorilor. Cei admisi vor aduce la OMFM certificatul medical din care sa rezulte ca sunt apti pentru munca prevazuta in contract. OMFM organizeaza stagii pentru informarea angajatilor despre munca pe care o vor presta, obligatiile ce le revin si despre legislatia spaniola.

Unde trebuie sa va adresati pentru a obtine un loc de munca

1. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, str. Walter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, sector 1, Bucuresti. (www.omfm.ro. e-mail contact@omfm.ro, tel. 021/315.88.44).

2. Departamentul pentru Munca in Strainatate, Calea Victoriei nr. 15, sector 3, Bucuresti (www.omfm.ro e-mail contact@omfm.ro, tel. 021/315.93.44).

3. Site-ul retelei internationale EURES afiseaza lista posturilor vacante pentru straini, in tarile UE, la adresa http://ec.europa.eu/eures. Aici, utilizatorul isi creeaza un cont, completeaza un CV si intra pe link-ul de cautare a unui job, aplicand la oferta respectiva.

Cum sa va deschideti o afacere

Potrivit informatiilor primite de la Departamentul pentru Munca in Strainatate, in cazul in care vreti sa desfasurati o activitate autonoma, in speta, sa va deschideti o afacere in Spania, trebuie sa dispuneti de capital si sa parcurgeti urmatoarele etape:

• Nu aveti permis de munca

Cereti la cea mai apropiata sectie de politie un numar de identificare al strainului. Acesta va figura in toate documentele ce vi se vor elibera. Tot aici sau la Biroul pentru Straini veti completa formularul Ex.14 (original si copie). In acelasi dosar cu formularul, atasati pasaportul (original si copie; originalul se restituie dupa autentificarea copiei), documente care sa ateste ca va aflati legal in Spania si motivul solicitarii.

• Aveti permis de munca

Depuneti la Biroul de Munca ori la politie un dosar care sa cuprinda formularul Ex. 16 completat, pasaportul si doua fotografii.

In ambele cazuri, veti depune o cerere de afiliere la Regimul de Securitate Sociala si va veti inscrie la Regimul Special al Autonomilor. In acest sens, veti merge la Trezoreria Generala, pentru a completa formularele TA si TA.0521/1. In final, va trebui sa va inscrieti la Ministerul Economiei, pentru a figura ca platitor de impozite. In acest sens, veti completa formularul Modelo 036 la agentia fiscala din localitatea in care v-ati deschis afacerea.

La ce trebuie sa fiti atenti

• Salariile prevazute in contracte sunt brute, din ele deducandu-se impozitul aferent.

• Orice persoana care vrea sa lucreze in Spania trebuie sa aiba cunostinte minime de limba spaniola.

• Ambasadele nu suporta cheltuielile de cazare, de masa sau de intoarcere in tara, daca nu v-ati descurcat. Exista posibilitatea ca o parte dintre angajatori sa achite o anumita suma, dar marea majoritate nu fac acest lucru si nu sunt obligati.

• Contractele sezoniere nu implica drepturi de somaj sau pensie, ci doar cele permanente.

• In cazul in care constatati ca angajatorii nu-si respecta obligatiile contractuale, faceti o plangere scrisa la inspectoratul teritorial de munca. Anexati dovezi care sa sustina afirmatiile (inscrisuri, declaratii de martori etc.).

• Atentie la prevederile din contractele din agricultura. Acestea contin la capitolul "ore suplimentare" prevederi de plata pe care angajatorii spanioli le considera mari. Inainte de a le efectua, stabiliti clar care e cuantumul platii pentru a nu exista neclaritati.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.