In 2007 se implinesc 100 de ani de cand maestrul "culorilor potrivite" - pictorul Ion Popescu-Negreni - vedea lumina si culoarea zilei la Negreni, judetul Olt.

Vineri, 19 ianuarie anul curent, in sala de festivitati a muzeului judetean Olt din Slatina a avut loc lansarea cartii "Ion Popescu-Negreni, portret sentimental". Cartea cuprinde marturii ale rudelor despre omul Negreni. De coordonarea ei s-a ingrijit doamna Aurelia Grosu, sefa de sectie la muzeul judetean Olt, iar logistica a fost pusa la dispozitie de muzeul mai sus amintit prin amabilitatea domnului director Laurentiu Gutica.

Cartea a aparut cu sprijinul unor sponsori persoane particulare si a unei firme locale.
Lansarea s-a transformat intr-o masa rotunda unde vorbitorii, multi la numar (Laurentiu Gutica - director al muzeului judetean Olt, Aurelia Grosu - sef sectie muzeul judetean Olt, Mihai Precup - referent expozitii UAP Bucuresti, Iulian Ghita - nepot, Vasile Petrovici - secretar al Societatii Colectionarilor de Arta din Romania, Dorin Teodorescu - director Directia judeteana Olt pentru cultura culte si patrimoniu cultural national, Zamfirescu - directoarea Scolii "Ion Popescu-Negreni" din Negreni, Dan Ionescu - nepot, Nicolae Truta - pictor, Traian Zurzuliu - pictor, Mircea Serbu - medic) au depanat amintiri cu omul Negreni.

S-a detasat din aceste discutii si interventii ca familia maestrului are (a se citi a dat) multi pictori cu studii, dar si pictori care au alte profesii (medici, profesori, ingineri etc.), fara a se mai vorbi de valoarea certa a operelor sale. Se pare ca este familia cu cel mai mare numar de pictori din Romania. Care ar fi explicatia acestui talent al membrilor familiei? Din discutiile private purtate ulterior am aflat ca strabunicul maestrului Negreni era calugar venit de la muntele Athos si impamantenit la Negreni. Se pare ca era calugar iconar.

Aceasta constituie prima manifestare a comemorarii celor 100 de ani de la nasterea maestrului Negreni. Vor mai urma si altele.

Ion Popescu-Negreni s-a nascut la 2 ianuarie 1907, in comuna Negreni, judetul Olt, si a decedat la 28 octombrie 2001. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, in anul 1931, la sectia de pictura, cu profesorii Camil Ressu si Constantin Artachino. Intre 1954 si 1972 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti. Lucrarile sale se afla in muzee din Romania si colectii particulare din tara si strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.