Studentii romani beneficiaza de peste 10.000 de euro reducere la studiile de master din cadrul celor mai prestigioase universitati din Europa.

Uniunea Europeana mai are o surpriza pentru studenti: reducerea taxelor la marile universitati europene. Astfel, un student roman va putea acum sa faca un an de master platind doar jumatate din pretul care i se cerea pina acum.

"Asa cum cetatenii Uniunii Europene pot veni sa studieze in Romania, cu aceleasi drepturi ca ale cetatenilor romani, la fel si tinerii romani pot pleca sa invete in tarile europene", spune Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamintul superior si integrare europeana. De exemplu, cu 4.000 de lire poti sa faci masterul la Oxford.

Banii de buzunar plus alte cheltuieli ar insemna aproximativ 10.000 de lire anual, adica putin peste 15.000 de euro. Sistemul de burse din universitatile britanice este foarte strict. Exista un numar foarte mic de burse platite in intregime de catre stat. Acestea sint foarte competitive si sint acordate timp de un an doar celor mai buni, indiferent de tara de provenienta. Pentru acest tip de bursa nu este insa suficient sa excelezi in timpul scolii, ai nevoie si de activitati extrascolare care sa-ti sublinieze calitatile.

Cel mai ieftin master european

Diferenta in bani dintre un student european si unul din afara comunitatii europene poate depasi 10.000 de euro. De exemplu, la Imperial College din Londra (ICL), un master in tehnologia mediului costa 15.650 de lire sterline, adica aproape 24.000 de euro. Pentru a studia la a treia universitate din Europa, dupa cum este situata ICL in topul Shanghai, romanii achita doar 6.300 de euro.

Un alt exemplu ar fi masterul in medicina respiratorie sau cardiologie, din cadrul aceleiasi universitati. Studentii din afara comunitatii europene au de platit 40.000 de euro, in timp ce studentii europeni platesc doar 7.500 de euro. Exista si specializari care nu isi schimba pretul in functie de integrarea europeana, cum ar fi masterul in finante, care costa aproape 29.000 de euro. De asemenea, pretul MBA ramine neschimbat indiferent de tara de provenienta, adica intre 38.000 si 48.500 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.