Desi inca nu au fost stabilite toate elementele formulei de calcul al pensiei private, companiile de asigurari au facut deja estimari privind banii pe care romanii care cotizeaza la un fond privat i-ar putea primi la batrinete. Astfel, cu o contributie lunara de 100 de euro, timp de 30 de ani la un fond de pensii private facultative, contribuabilul ar putea acumula aproape 80.000 de euro, la cursul actual, la virsta pensionarii, potrivit lui Bram Boon, director general ING Asigurari de Viata, citat de NewsIn.

Suma finala, cu un randament constant de 5%, ar putea aduce posesorului o pensie medie de 630 de euro lunar. Proportiile sint constante indiferent de contributie, insa un stagiu de cotizare mai lung sau mai scurt va aduce o pensie mai mare, respectiv mai mica, in functie de totalul acumulat.

La contributie mica, pensie mica

Specialistii de pe piata asigurarilor de viata avertizeaza ca in cazul contributiei obligatorii de 2% din venitul unui salariat, calculata chiar cu cresterea de pina la 6% in urmatorii opt ani, pensia pe care o poate lua dupa retragere nu este "adecvata", potrivit lui Boon.

O estimare de piata a companiei Interamerican arata ca un tinar care contribuie de la 30 de ani la fondul de pensii private obligatorii, cu o contributie de 2% pina la 6% din salariul mediu brut pe economie, si care iese la pensie la 65 de ani, va avea o pensie privata de aproape 300 de lei pe luna.