14 fotografii au fost deja alese. Plaman bolnav ori copil cu masca pe fata. JTI Romania: Produs legal, dar controversat

In timp ce inspectorii de la Protectia consumatorilor au dat iama prin localuri pentru a-i vana pe patronii care nu au amenajat locuri pentru fumatori, Uniunea Europeana a anuntat, ieri, ca din vara anului viitor si in Romania pachetele de tigari vor avea pictograme. Asadar, din iulie 2008, pe pachetele de tigari, pe langa textele cu avertismentele de sanatate, vor aparea si fotografii cu un plaman bolnav, un carucior gol sau un copil cu o masca. Acestea sunt doar cateva dintre imaginile care vor fi aplicate pe pachete.

Specialistii spun ca cele 14 fotografii au fost alese dupa o consultare prealabila a Ministerului Sanatatii Publice, dar si a celor direct implicati in aceasta activitate, adica a fumatorilor. O astfel de abordare a avut efect in alte tari europene, multe persoane renuntand la tutun, dupa ce s-au ingrozit, de-a dreptul, de imaginile care infatiseaza consecintele viciului lor. "Le-am adresat invitatia de a-si exprima opiniile, dupa care, la sfarsit, le-am selectat pe cele 14, nu a fost foarte greu deoarece diferentele erau foarte mari", spun autoritatile.

Datele despre efectele devastatoare ale tutunului asupra sanatatii sunt alarmante. In fiecare minut, 6 oameni mor in lume din cauza tutunului, doar in 2006 tutunul ucigand 4 milioane de oameni. Statisticile apreciaza ca, pana in 2020, numarul deceselor printre fumatori va ajunge la 10 milioane de persoane pe an. Pictogramele vor fi aplicate pe 40% din pachetul de tigari, alaturi de alte avertismente. Aceasta masura va intra in vigoare in fiecare din tarile Uniunii Europene, in Canada imaginile fiind deja aplicate de la inceputul acestui secol.

Schimbari inca din 2003

Potrivit JTI, cel mai mare jucator de pe piata tutunului din Romania, inca din anul 2003, fumatorii din tarile membre ale Uniunii Europene au inceput sa observe cateva schimbari importante aduse pachetelor de tigarete.
Aceste schimbari au fost impuse de Directiva Uniunii Europene referitoare la fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun.

"Oamenii fumeaza pentru propria lor placere, dar exista un risc real care insoteste aceasta placere. Autoritatile publice care reglementeaza protectia sanatatii au aratat ca, daca fumezi, risti sa te imbolnavesti serios si risti sa nu mai poti renunta la acest obicei. Aceste riscuri diferentiaza tutunul de majoritatea bunurilor de consum si plaseaza pe umerii nostri povara reala a responsabilitatii. Este datoria noastra sa ne asumam aceasta responsabilitate impreuna cu guvernele, precum si intreaga societate.

Tocmai de aceea suntem deschisi si acceptam ca avem nevoie de o reglementare corespunzatoare a unui produs legal, dar controversat. Sprijinim libertatea adultilor fumatori de a alege sa fumeze sau nu", declara Gilda Lazar, Director Corporate Affairs la JTI Romania. De asemenea, a mai precizat Lazar, politica JTI este aceea de a respecta si de a se conforma tuturor cerintelor legale. Acesta este motivul pentru care s-a procedat la implementarea schimbarilor cerute de noua legislatie cu privire la pachetele de tigarete - in Romania, precum si in toate celelalte piete.

Patronii de localuri, in ceata

Inspectorii de la Protectia consumatorilor au dat amenzi de peste 1,3 milioane de lei agentilor economici care nu respecta normele legale referitoare la delimitarea spatiului dintre fumatori si nefumatori, in urma controalelor efectuate saptamana trecuta.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a anuntat, ieri, ca 1.000 de operatori economici, dintre care 20 din Bucuresti, au fost amendati pentru ca au fost prinsi "pe picior gresit".

De asemenea, inspectorii ANPC spun ca au in vedere punerea la punct a unei adevarate operatiuni de verificare a respectarii normelor legale referitoare la delimitarea spatiului dintre consumatorii fumatori si cei nefumatori, conform legislatiei europene.

Reglementarile actuale prevad ca in restaurante, baruri sau alte localuri de acest fel, sa nu se fumeze decat daca operatorii economici amenajeaza locuri delimitate special pentru fumatori. Cei care nu respecta legea risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei ori inchiderea temporara a spatiilor intr-o perioada de pana la 30 de zile. Totodata, reprezentantii ANPC au anuntat ca acorda consultanta de specialitate tuturor operatorilor economici privind legislatia in vigoare in domeniul protectiei consumatorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.