Carnavalul nu este un termen oarecare, asa cum pare sa fi intrat in vocabularul comun, desemnand o petrecere gen bal mascat sau o parada pe strazi, indiferent de ocazie.

Carnavalul este un veritabil ritual al catolicilor si marcheaza intrarea in postul Pastelui. Strazile din toata lumea gazduiesc, in consecinta, de obicei in februarie, adevarate desfasurari de forte, mii de oameni costumati, muzica, dans si distractie.

Denumirea de Carnaval, desi nu exista certitudini in acest sens, ar putea proveni din italiana sau latina, avand intelesul de "renuntare la carne". Exista si opinii care spun ca ar avea originile in limba greaca (carrus navalis), desemnand o procesiune religioasa desfasurata anual in cinstea lui Apollo.

Indiferent insa de etimologie, Carnavalul, ca termen crestinesc, se refera strict la sarbatoarea de dinaintea intrarii in post, iar data sa de incepere se calculeaza cu precizie in functie de Paste, chiar daca sistemul de calcul difera de la o regiune la alta. Ideea unei sarbatori se pare ca a pornit de la necesitatea de a consuma alimentele de origine animala inainte de post, totul transformandu-se intr-un adevarat festin, similar cu "lasata secului" de la noi. Ulterior, oamenii s-au mutat pe strazi si au transformat sarbatoarea intr-o parada in care sunt amestecate elemente de circ, bal mascat, muzica si dans. Ultima zi a carnavalului este Mardi Gras (martea grasa), zi in care are loc si celebra sarbatoare cu acelasi nume.

Romano-catolicii sunt cei care dau o importanta majora acestui eveniment si, in unele cazuri, si crestinii ortodocsi. Fie ca vorbim despre Brazilia, SUA, Germania sau Anglia, Carnavalul transforma orasele in care se desfasoara in uriase petreceri in aer liber.

Rio de Janeiro

Cel mai cunoscut Carnaval din lume ramane cel de la Rio de Janeiro, desi toata Brazilia se afla in sarbatoare incepand cu sambata dinaintea zilei de Mardi Gras, care pica anul acesta pe 20 februarie. Carnavalul are la baza spectacolul oferit de scolile de samba, care se intrec intr-un veritabil concurs pe strazile orasului. Actorii carnavalului sunt, pe de o parte, dansatorii si grupurile care ii insotesc, costumati in functie de tema aleasa in fiecare an, acestia formand "blocos", iar de cealalta parte, "bandas", formatiile care canta samba, de cele mai multe ori formate ad-hoc, in functie de cartierele de provenienta. Chiar daca Brazilia aduna toata spuma expunerii media si mai ales a turistilor, intreaga America de Sud se afla in sarbatoare in perioada Carnavalului. Un bilet de avion pana la Rio de Janeiro costa in jur de 1.000 de euro, in timp ce un bilet complet (cazare 4 zile plus transport) costa dublu.

Venetia

Mult mai aproape de casa se afla petrecerea din Italia, in Venetia. Carnavalul de aici este unul dintre cele mai vechi de pe continent, insa are si o istorie destul de zbuciumata. La inceputurile sale, autoritatile au interzis astfel de manifestari, existand numeroase legi cu acest obiect de-a lungul timpului, ulterior restrictiile rezumandu-se la purtarea mastilor. Problemele economice au dus apoi la disparitia acestui obicei, abia in secolul 20 carnavalul din Venetia revenind la viata. Astazi, magazinele de masti reprezinta una dintre cele mai profitabile afaceri, avand in vedere ca mii de turisti se inghesuie sa participe alaturi de localnici la Carnaval, mai ales ca acesta incepe mai devreme decat cel din Brazilia. Si milanezii au un carnaval propriu, traditiile permitand continuarea sa chiar si dupa Mardi Gras. Pachetele oferite de agentii in perioada Carnavalului (6-7 nopti) costa in jur de 300 de euro, inclusiv transport.

Spania

Numarul mare de locuri in care se celebreaza Carnavalul a facut, poate, ca niciunul sa nu fie atat de faimos. Cu toate acestea, paradele din Catalonia, in special, aduc cu ele unele dintre cele mai ample spectacole organizate in aceasta perioada. Sitges este cel mai mare Carnaval si are la baza dansurile populare spaniole. Traditia spune ca trebuie sa mananci xantonades (un soi de salata servita impreuna cu diferite feluri de omlete). Nu lipsesc nici mastile si carele alegorice, iar cel mai important moment are loc in noaptea de duminica si se numeste Rua Disbauxa, urmata, in noaptea de marti, de Rua de l'Extermini. Un eveniment similar are loc in Taragona, despre care se spune ca este unul dintre cele mai complete.

Simbolul Carnavalului este un urias butoi care se construieste in timpul sarbatorii, finalul ceremoniei aducand incendierea acestuia impreuna cu efigiile Regelui si Reginei Carnavalului. Parada cuprinde masti, artificii, muzica live, dragoni, diavoli.
In cealalta parte a Spaniei, in Andaluzia, are loc Carnavalul de la Cadiz, la fel de spectaculos. Agentiile nu au oferte speciale pentru aceasta perioada, insa pretul avionului plus cazarea 5-6 zile se ridica la cel putin 400 de euro.

Madeira

Carnavalul din celebra insula a ajuns si el foarte cunoscut, poate si pentru ca este singurul loc din Europa unde se mai poate dansa samba, parada avand aproape aceeasi stralucire precum cea din Brazilia. Mii de oameni costumati in fel si chip invadeaza strazile si incep, de sambata noaptea, sa petreaca in bataile tobelor. Dansul continua apoi pana marti, cand are loc parada finala, in care toata lumea isi pune masti, in timp ce barurile si restaurantele sunt deschise toata noaptea, angajand trupe care canta live si contribuind la savoarea Carnavalului. Madeira se afla pe lista agentiilor, biletul pentru carnaval costand intre 300 si 400 de euro (5 nopti, transport inclus) in functie de categoria hotelului.

Mardi Gras

Daca termenul este unul cu semnificatii religioase pentru vorbitorii de limba franceza, pentru restul lumii el reprezinta doar numele Carnavalului care are loc in perioada zilei cu pricina. Originile sale sunt, evident, in Franta, insa americanii cu radacini in Hexagon au transformat Carnavalul in renume, in special pe strazile din New Orleans. Insa nici sudul Louisianei nu este strain de astfel de manifestari. De fapt, paradele incep aici cu doua saptamani inainte, insa ultimele cinci zile transforma noaptea in zi. Sunt cunoscute si nelipsitele accidente cauzate de imensele care alegorice ce insotesc parada.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.