Indiferent citi bani cistiga, cit de mare e PIB-ul tarii in care traiesc sau cita scoala au facut, numarul celor care se dezechilibreaza psihic si formele in care o pot lua putin razna n-au specific national.

In Romania, doar starletele merg la psiholog fiindca stiu ca e la moda. Isi duc un deget la timpla linga bretonul perfect coafat, se vaita psihologului ca nu-s suficient de aplaudate si de multe ori n-apuca sa vada roadele sedintelor de psihoterapie, pentru ca gasesc modalitati mai eficiente de a-si rezolva problemele legate de lipsa de apreciere: "Unele se conving de metoda, ramin in psihoterapie si renunta la fonfleurile de venire. Altele considera ca asta nu le creeaza acel avantaj imediat si prefera sa investeasca banii in chestii la fel de utile ca psihoterapia: saloane de spa, de cosmetica, operatii estetice", a simtit psihanalistul Augustin Cambosie, vicepresedintele Federatiei Romane de Psihoterapie, ce concurenta poate sa-i faca, in cazul vedetelor, o coafeza.

Cine vrea sa-si rezolve derapajele psihice are unde sa se duca: in Romania sint citeva sute de cabinete psihologice in care se practica 14 feluri de psihoterapie, de la psihanaliza, terapii cognitive si comportamentale, psihoterapie analitica sau analiza tranzactionala, cel mai des intilnite in Romania, pina la psihodrama.

Depresia si anxietatea sint cele mai frecvente

Dupa 35 de ani de tratat clientii cu psihanaliza, psihologul Augustin Cambosie ne intimpina in cabinetul sau cu o gluma legata de marimea impresionanta a obiectivului aparatului de fotografiat: "Desi avem aceeasi marca de aparat de fotografiat, obiectivul dumneavoastra este inspaimintator de mare".

Cinci ani a profesat in patria psihanalizei, Franta, si a vazut ca tulburarile psihice ale oamenilor de acolo nu-s altfel decit cele ale romanilor: "Ma intrebau colegii mei francezi daca exista vreo particularitate a pacientului roman. Le-am raspuns ca nu: depresia, anxietatea sau tulburarile de alimentatie sint cele mai frecvente si la noi, si la ei". Cambosie nu vede mare diferenta nici intre crizele existentiale de dinainte de Revolutie ale romanilor si cele de acum: "Tot cu probleme de relationare in familie sau la serviciu vin. Inainte nu se intelegeau cu seful ca era un comunist idiot, acum nu se inteleg ca e un postcomunist idiot sau un idiot pur si simplu".

Augustin Cambosie stie ca nu orice forma de psihoterapie e de leac pentru o anumita problema: "Sa zicem ca in trei luni cineva care are fobie sa zboare cu avionul trebuie neaparat sa plece in SUA si vine la mine, psihanalist. Eu ii spun ca, desi problema se poate rezolva prin psihanaliza, pe mine nu ma intereseaza simptomul, ci ce se ascunde in spatele lui. Dureaza mai mult de trei luni ca el sa invete limba inconstientului sau, drept pentru care il sfatuiesc sa se duca la un cognitivist care in 15-20 de sedinte abordeaza strict fobia".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.