Promovarea lui „Dorel“ in functii de raspundere se dovedeste nu doar riscanta, ci si paguboasa. Antreprenorii spun ca prefera sa plateasca mai bine, dar sa aiba personal competent.

Echipele de muncitori in constructii vor fi conduse de ingineri, care vor lua locul maistrilor, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele interimar al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Asociatia a organizat un seminar despre securitatea si sanatatea in constructii, la o saptamina dupa ce patru muncitori au fost ucisi, cazind de pe o macara. "Problema e de educare a constructorilor, nu de legislatie", spune Plosceanu. El a adaugat ca "maistrii evita participarea la cursuri de formare, pentru ca ar trebui sa iasa de pe piata muncii doi ani si nu le convine". Plosceanu spune ca acesti responsabili de echipa, care de cele mai multe ori nu supravegheaza cum ar trebui munca pe santier, vor disparea de pe piata, "mai ales ca oricum mai sint foarte putini maistri in prezent".

Inginerii vor fi, in schimb, supracalificati pe posturile respective, ceea ce inseamna o cheltuiala suplimentara. In schimb, ei trebuie sa fie scoliti in managementul de santier.

Securitatea, la coada

Desi exista o directiva europeana in ceea ce priveste securitatea la locul de munca, pe care si Romania a preluat-o, cei mai multi maistri "pun in coada listei de prioritati obligatiile pe care le au in materie de securitate in munca", a explicat Plosceanu.

Fapt subliniat si de Nicolae Dantes Bratu, inspector adjunct la Inspectia Muncii, care a declarat ca aceasta directiva exista si ca ea trebuie aplicata si la noi, insa restul este "responsabilitatea constructorilor, sa o respecte, pina la urma". Acesta a adaugat ca aducerea de oameni pregatiti ar putea fi benefica, pentru ca "un om mai bine pregatit va sti cum sa aplice legislatia si se va descurca mai bine".

Un astfel de curs postuniversitar de management al constructiilor de 12 luni, care va fi demarat, in februarie, de ARACO impreuna cu Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, costa intre 800 si 1.000 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.