Vom avea parte de schimbari bruste de temperatura, care isi vor lasa amprenta asupra organismului in diferite moduri

Meteorologii estimeaza ca luna martie va fi destul de capricioasa. Astfel, de la temperaturi de -15 grade C se va ajunge pina la valori de 24 grade C, adica o diferenta de 39 de grade intre o perioada si alta. Prima jumatate a lunii va fi rece si vor fi posibile ninsori si intensificari de vint. Vom avea parte de nopti geroase, cu temperaturi care pot sa scada sub -15 grade C in depresiunile din centru si nord, unde vor fi conditii de bruma si inghet la sol. Spre sfirsitul lunii, vom avea parte de zile frumoase de primavara, cu valori termice intre 22 si 24 grade C, in sudul tarii. Temperaturile normale caracteristice lunii martie sint, de regula, cuprinse intre 6 si 16 grade C.

Doctorul Alexandru Rafila, directorul Institutului de Sanatate Publica, ne-a spus ca schimbarea brusca a temperaturii poate afecta imunitatea organismului, favorizind imbolnavirile. "Schimbarile bruste de temperatura ii afecteaza pe cei cu afectiuni cardiovasculare si respiratorii care se adapteaza mai greu la aceste modificari", a afirmat doctorul Rafila, adaugind ca toata lumea poate avea tulburari circulatorii.

"Unele persoane meteosensibile pot suferi anumite modificari fiziologice la schimbarile de temperatura. Apoi sint persoane meteolabile, la care apar unele simptome nespecifice, cum sint somnolenta, durerea de cap sau iritabilitatea", ne-a declarat dr. Doina Lupulescu, seful Sectiei Igiena Mediului din cadrul Institutului de Sanatate Publica. Potrivit specialistului, in cazul unor bolnavi cu afectiuni cardiovasculare, psihice, digestive sau de respiratie ori cu reumatism, boala se acutizeaza. "Se produc modificari de tensiune arteriala in cazul celor cu probleme cardiovasculare, de oxigenare a miocardului. Probleme mai pot avea si astmaticii, schimbarea de temperatura putind declansa o criza. De aceea, bolnavii trebuie sa-si urmeze medicatia si regimul", a precizat dr. Lupulescu.

Din cauza oscilatiilor de temperatura sint frecvente infectiile cailor respiratorii superioare, de la simplul guturai, la "durerea in git". Cele mai intilnite sint rinitele, care se manifesta prin rinoree (o secretie abundenta), insotita sau nu de stranuturi. Daca sinusurile se infecteaza apar sinuzitele. Si acestea sint foarte frecvente, manifestindu-se prin dureri de cap, rinoree, tulburari ale mirosului si senzatia de infundare a nasului. Oricum, orice guturai care se prelungeste mai mult de cinci zile trebuie investigat de medicul specialist ORL.

Doctorii recomanda bolnavilor sa evite automedicatia. Acestia trebuie sa se adreseze medicului de familie, care va prescrie un tratament simplu, la care se adauga terapia cu vitamina C in cantitati mai mari decit necesarul zilnic al organismului. In principiu, in aceste cazuri se administreaza medicamente analgezice, antiinflamatoare, picaturi pentru desfundarea cailor nazale si un antihistaminic. Tratamentul cu antibiotic trebuie administrat numai la recomandarea medicului de familie sau a unui specialist ORL, pentru impiedicarea suprainfectarii cu germeni bacterieni. Antibioticele nu se recomanda decit atunci cind a aparut o complicatie a unei infectii virale.

Frigul duce la descuamarea pielii

Si pielea are de suferit in urma schimbarilor bruste ale temperaturii. Doctorul Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, ne-a spus ca, la temperaturi scazute, "pielea se usuca din cauza pierderii apei din tesuturi, iar textura devine aspra". Din aceasta cauza, descuamarea pielii este mai intensa. "In plus, pacientii pot acuza o senzatie de mincarime, cit si o stare generala de disconfort", a adaugat Leventer. Medicii dermatologi recomanda aplicarea unei creme grase pentru a apara pielea de pierderea de apa. Se recomanda consumarea cit mai multor lichide. Oscilatiile temperaturilor pot afecta miinile si picioarele persoanelor care transpira mai mult.

Acestora le apar pete rosii usor umflate, care se pot transforma in degeraturi si, de aceea, este recomandata folosirea manusilor si a pudrei de talc.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.