Romanii care vor sa lucreze intr-o tara in care au acces liber pe piata muncii trebuie sa aiba un contract de munca obtinut direct sau printr-o firma de ocupare si trebuie sa stie limba tarii respective cel putin la nivel de baza, potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS)

Potrivit informatiilor transmise de DMS, romanii chiar daca au acces liber pe piata muncii din unele tari din UE, trebuie sa aiba, inainte de a se duce in tarile respective, un contract de munca obtinut fie prin contact direct, prin identificarea unui angajator, fie apeland la agenti de ocupare privati care au oferte de munca.

"Conditiile pentru a se obtine un contract de munca sunt impuse de angajator si de legislatia tarii de destinatie, in care pot fi incluse calificari, experienta, abilitati, cunostinte lingvistice, stare de sanatate corespunzatoare pentru a se desfasura o anumita activitate, participarea la un test sau la un interviu. In cazul Finlandei trebuie sa se tina cont de faptul ca limba oficiala este finlandeza si orice potential lucrator trebuie sa o cunoasca macar la nivel bazic pentru a se putea descurca", informeaza DMS.

DMS mai precizeaza ca, in cazul informatiilor despre conditiile de angajare in Finlanda, institutia a preluat informatiile transmise de Ambasada Romaniei la Helsinki, in 17 ianuarie 2007. "Informatiile ce stau la baza comunicatelor de presa ale DMS parvin de la misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate, ca in cazul de fata, de la omologii din tarile straine, din ghiduri sau din legislatia disponibila pe site-urile institutiilor competente, pe care o traducem si vulgarizam. Practica de a se adresa la ambasada in vederea obtinerii unui loc de munca in tara respectiva a mai fost folosita si in anii anteriori si a fost utilizata de toti cei care au plecat fara un contract de munca legal sau care si-au parasit locul de munca pentru care aveau contractul initial, motiv pentru care incercam responsabilizarea candidatilor si disiparea informatiei pe care o obtinem", mai informeaza DMS.

Precizarile DMS vin dupa ce ambasadorul Romaniei la Helsinki, Lucian Fatu, a declarat joi, pentru NewsIn, ca a primit telefoane de la cetateni romani care se aflau pe aeroport si care anuntau ca au ajuns in Finlanda, solicitand ambasadei sa le gaseasca un loc de munca. "Am primit telefoane de la aeroport in care ni s-a spus: am ajuns in Finlanda, vreau sa-mi gasesc un loc de munca", a relatat diplomatul roman.

Lucian Fatu, a spus ca, in urma unui comunicat al Directiei pentru Munca in Strainatate, care anunta ca exista 33.000 de locuri de munca pentru romani in Finlanda, ambasada a primit de la cetateni romani cereri de sprijin pentru gasirea unui loc de munca in Finlanda. Lucian Fatu a descoperit in presa finalandeza informatii despre un grup de 10-13 romani care au ajuns in orasul Turku si au solicitat un loc de munca Biroului de munca de acolo. Romanii au fost refuzati, intrucat nu intruneau conditiile necesare ocuparii unui loc de munca.

Fatu a spus ca ambasada nu are resurse pentru a oferi sprijin financiar, cazare sau ajutor pentru angajare. "Noi nu suntem nici agentie de forta de munca si nici agentie de voiaj", a spus ambasadorul. Diplomatul roman a subliniat ca numarul celor care au ajuns in Finlanda - fara un contract prealabil sau fara a indeplini conditiile pentru gasirea unui loc de munca in Finlanda, dar si fara resurse de a trai pana la gasirea unei slujbe - nu este "impresionant de mare", dar exista posibilitatea ca el sa creasca.

Chiar daca piata muncii finlandeza este deschisa pentru cetatenii romani, exista totusi niste conditii care trebuie indeplinite. Ambasada Finlandei la Bucuresti le-a afisat pe site-ul sau. Prima dintre ele ar fi obligativitatea cunoasterii limbii finlandeze sau suedeze, limbile oficiale. Experienta in profesie este o alta conditie pentru gasirea unui loc de munca, in plus misiunea diplomatica a Finlandei anunta ca procesul de selectie a unui angajat este destul de indelungat.

Ministerul de Externe a facut joi un apel la cetatenii romani care vor sa lucreze in strainatate sa se pregateasca pentru deplasare, pentru ca misiunile diplomatice ale Romaniei "nu au posibilitatea de a oferi sprijin financiar si logistic (inclusiv cazare) cetatenilor romani care se confrunta cu probleme".

Purtatorul de cuvant al MAE Corina Vinatan a spus joi, in cadrul briefingului saptamanal de presa, ca aceasta pregatire ar trebui sa presupuna ca persoana respectiva sa se asigure ca "dispune de fonduri suficiente si de informatii clare cu privire la destinatia spre care se indreapta, posibilitatile de cazare, potentialii angajatori, precum si disponibilitatea acestora de a angaja cetateni romani".


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.